Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 14789 Vizualizări

Filipii de iarnă


Conform tradiției populare "Filipii de iarnă" încep la data de 11 februarie și țin trei zile, pînă în data de 13 februarie.

În unele zone, Filipii de iarnă, durează cinci zile, mai exact pînă în data de 15 februarie.

Sărbătoarea Filipilor de iarnă este dedicată lupilor, acestea fiind animalele care aduc mari pagube în gospodăriile oamenilor dacă nu vor cinsti așa cum se cuvine acest eveniment.

Există și Filipii de toamnă, iar perioada cuprinsă între Filipii de toamnă și Filipii de iarnă este dedicată împerecherii lupilor.

Filipii de iarnă sînt ținuți cu sfințenie, mai ales, în casele de ciobani și în gospodăriile cu multe animale, cu precădere de oamenii de la sate.

De sărbătoarea Filipilor de iarnă se leagă o serie de superstiții menite să alunge pagubele pe care le-ar putea aduce aceste animale sălbatice, și anume, lupii.

Dintre superstițiile Filipilor de iarnă, amintim:

Gospodinele trebuie să spele rufele doar cu apă clocotită, pentru că doar așa vor opări gura lupului;Cine nu respectă Filipii va avea recoltă slabă, iar păsările vor fi atacate de răpitoare;La fiecare casă cu animale trebuie să se lege o secure sau un topor lîngă coșul de fum, astfel lupii nu se vor apropia de aceasta;Femeile nu au voie să se spele pe cap și nici să coase sau să țese ceva;Oamenii care cioplesc în lemn trebuie să respecte această sărbătoar, a Filipilor, pentru a avea de lucru tot anul, etc.

Totodată, în zilele Filipilor de iarnă, bătrînii fac prevestiri cu privire la vremea ce are să vină:

Dacă în perioada din calendar dedicată Filipilor de iarnă este lună plină, atunci anul va fi unul rodnic și bogat;Dacă în aceste zile, ale Filipilor, este ger și nu plouă sau ninge, atunci luna februarie va fi una umedă și ploioasă;Dacă cerul este limpede și senin de Filipii de iarnă, atunci vara va fi frumoasă, iar cîmpurile vor fi rodnice.

Informații exhaustive despere sărbătorile naționalesărbătorile religioase și populare moldovenești, sărbătorile de familiepractici magice și credințe populare pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA – Sărbători și obiceiuri».

Cuvinte cheie:

sarbatoare , Obicei , iarna

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cîzlar

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
183 locuitori

Cîzlar este un sat din cadrul comunei Cneazevca, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Leova și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 183 de oameni. Satul Cîzlar a fost înființat în secolul al XVIII-lea.

Citeşte mai departe