Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 50228 Vizualizări

Vasele din lut păstrează tradiţiile

Din timpuri străvechi oamenii au utilizat pentru prepararea hranei şi depozitarea produselor alimentare ceramica – a fost observat că în vasele de lut alimentele se păstrează mai mult. Fabricarea vaselor din lut nu este complicată – argila se găsește, practic, oriunde.

Inițial vasele erau confecționate cu mina, mai tîrziu a fost inventată roata olarului, care permitea să fie confecționate vasele de o formă ideală mult mai rapid.

Vasele ceramice – sînt o veselă ecologică, fabricată în întregime din materiale naturale. Acestea pot fi decorate cu diverse ornamente sau imagini şi atunci un simplu vas de lut se va transforma într-o operă de artă.

Argila are o conductivitate termică scăzută şi păstrează bine căldura. Pereţii vaselor se încălzesc mai lent şi uniform decît ale vaselor metalice. Alimentele gătite în ele, nu fierb și nu se prăjesc, ci se înăbușă , astfel încît produsele păstrează o mare parte din vitamine.

Bucatele din oalele de ceramică nu trebuie amestecate, acestea niciodată nu ard – trebuie doar adăugate toate ingredientele într-un vas, acoperite cu capac – şi la cuptor! Această metodă este ideală pentru persoanele ocupate, precum şi pentru bucătarii începători. Şi nimic nu se compară cu gustul și aroma bucatelor gătite la cuptor!

În plus – bucatele preparate în vase de ceramică sînt binevenite pentru cei care doresc să piardă în greutate, urmînd o dietă fără grăsimi - deoarece în oalele de lut se poate găti cu o cantitate minimă de grăsimi şi chiar fără ele.

Sursa: ecology.md

Cuvinte cheie:

Moldova , traditie , ceramica

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Vulpești

Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1466 locuitori

Vulpești este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1466 de oameni. Satul Vulpești a fost menționat documentar în anul 1617.

Citeşte mai departe