Mergi spre compartimentul: Cultura
10 februarie 2014, 10:40 Cultura views 13054
Oamenii de știință din Moldova au inventat nanomembranele
Foto: mir24.tv
10 februarie 2014, 10:40 Cultura views 13054

Oamenii de știință din Moldova au inventat nanomembranele

Oamenii de știință din Moldova au făcut o descoperire în domeniul nanotehnologiei. Ei au dezvoltat nanomembranele ultrasubțiri. Ele pot fi văzute doar cu microscoape medicale speciale, deoarece grosimea lor alcătuiește o milionime dintr-un milimetru.

În laboratorul de la Universitatea Tehnică din Moldova muncesc cele mai strălucite minți ale Facultății de microelectronică. Tinerii sînt participanți la proiecte naționale și internaționale, stagiari în Europa de Vest.

Recent, tinerii oameni de știință au făcut o descoperire în domeniul nanotehnologiei – au dezvoltat materiale ultrasubțiri de o milionime dintr-un milimetru. Ele pot fi utilizate în medicină și microelectronică.

Nanomembranele sînt un material foarte flexibil. Placa conduce descărcările electrice, precum și radiațiile ultraviolete. Aceasta poate fi folosită ca un senzor, poate determina compoziția chimică a sîngelui uman, glicemia, tensiunea arterială și temperatura corpului.

Acum, oamenii de știință din Moldova lucrează la un nou proiect. Nanotuburi speciale vor transporta medicamente prin tot corpul orientat - direct la focarul maladiei.

Prima generație a nanotuburilor este deja folosită în dispozitivele de curățare a aerului, în biomedicină, baterii solare și diverși senzori.

Oamenii de știință au decis să încerce să îmbunătățească materialul și să-l utilizeze în tehnologia informației. Acest lucru va îmbunătăți performanța și viteza de transmitere a datelor.

Cercetările sînt finanțate de programe guvernamentale și granturi internaționale.

De aceste elaborări se interesează deja comunitatea științifică mondială. În arsenalul oamenilor de știință din Republica Moldova sînt mai mult de 10 medalii de aur pentru contribuția la dezvoltarea de nanotehnologii.

Sursa: mir24.tv

Cuvinte cheie:

inventie , stiinta , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1464 locuitori

Sofia este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.