Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 92720 Vizualizări

Orașul Piatra-Neamț la 589 de ani

Astăzi, 31 iulie, se împlinesc 589 de ani de la prima mențiune a orașului Piatra-Neamț, unul dintre centrele urbane importante din Țara Moldovei. Localitatea este pomenită în documentul cancelariei Moldovei, prin care Alexandru cel Bun a daruit Mănăstirii Bistrița doua prisăci și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Cu timpul, tîrgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești.

La fel de vechi ca și Piatra sau Roman, orașul Neamț va deveni mai cunoscut odată cu ridicarea, pe Culmea Pleșului, a Cetății Neamțului. Această cetate avea un nucleu interior, care după caracteristicile arhitecturii reprezintă un castel. Odată cu apariţia artileriei în jurul castelului au fost construite incinte exterioare cu bastioane pentru amplasarea pieselor de artilerie.

Construcția cetății Neamţ, la finele secolului al XIV-lea la frontiera de vest a Moldovei, este atribuită lui Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță.

Tot din perioada medievală datează începuturile Mănăstirii Neamț, unul dintre cele mai vechi și mai vestite centre religioase din țară, alături de Mănăstirile Bistrița, Secu, Agapia sau Văratec.

Cuvinte cheie:

Romania , Moldova , istoria , aniversarea

Comentarii

 (6)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pavlovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1962
Populația:
18 locuitori

Pavlovca este un sat din cadrul comunei Larga, raionul Briceni, situat la 48.378927 latitudine nordică şi 26.875751 longitudine estică. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 18 oameni. Satul Pavlovca este cunoscut pentru parcul care a fost fondat în anii 1900-1908 pe moșia boierilor Crupenschi.

Citeşte mai departe