Mergi spre compartimentul: Istoria
28 noiembrie 2013, 17:16 Istoria views 11867
28 noiembrie 2013, 17:16 Istoria views 11867

S-au găsit rămăşiţele Sfîntului Ioan Botezătorul?

Mulţi au privit cu scepticism anunţul făcut de arheologi, atunci cînd s-a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea ca rămăşiţele Sfîntului Ioan Botezătorul să fi fost descoperite într-o mănăstire din Bulgaria, relatează Telegraph.

Datarea cu carbon, desfăşurată la Universitatea din Oxford, a dovedit însă că teoria arheologilor nu trebuie exclusă, întrucît testul a indicat ca perioadă de viaţă a rămăşiţelor exact secolul I după Hristos, cel în care se presupune că a trăit şi Sfîntul Ioan.

Cercetătorii s-au declarat "surprinşi" de rezultatul datării cu carbon, însă recunosc că este încă prea devreme pentru a fi siguri că acelea sînt într-adevăr oasele Botezătorului. "Doar datarea cu carbon nu poate fi suficientă pentru a dovedi că rămăşiţele sînt ale Sfîntului Ioan", au spus ei.

Oasele - mici fragmente de craniu, din maxilar, dintr-un braţ, şi un dinte - au fost găsite acum doi ani într-un altar din ruinele unei mănăstiri antice, pe o insulă bulgară din Marea Neagră.

Teoria rămăşiţelor Sfîntului Ioan Botezătorul a plecat de la cutiuţă găsită în apropiere de oase, pe care era scris un mesaj în limba greacă:  "Doamne, salvează-l pe robul tău, Thomas. Sfîntul Ioan. 24 iunie". Data de 24 iunie este considerată data naşterii Sfîntului Ioan Botezătorul.

"Dacă acea persoană este Ioan Botezătorul, nu putem spune şi probabil nu o vom putea face, cu siguranţă, niciodată", a declarat profesorul Thomas Higham, de la Universitatea din Oxford.

Teste ADN realizate în Copenhaga mai adaugă însă o temelie teoriei, relevînd că oasele provind de la o persoană ale cărei origini vin din Orientul Mijlociu, aşa cum a fost şi cazul Sfîntului Ioan Botezătorul.

Teoria cea mai discutată este cea potrivit căreia Thomas, bărbatul care a inscripţionat cutiuţa de lîngă rămăşiţe, a fost desemnat să transporte relicvele la mănăstirea bulgară.

Potrivit Bibliei, Sfîntul Ioan Botezătorul este cel care L-a botezat pe Mîntuitorul Iisus Hristos şi, de asemenea, era vărul Fiului lui Dumnezeu. El a prezis venirea lui Hristos, înainte de a fi decapitat la ordinul Regelui Irod. După omorîrea sa, capul Botezătorului a fost adus ca trofeu pe o farfurie.

Cuvinte cheie:

descoperire , istoria , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1589
Populația:
893 locuitori

Ţepilova este un sat din cadrul comunei Ocolina, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 893 de oameni. Satul Țepilova a fost menționat documentar în anul 1589.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.