Mergi spre compartimentul: Istoria
30 ianuarie 2015, 12:20 Istoria views 9885
Polonia propune să găzduiască ceremoniile de marcare a 70 de ani de la înfrîngerea nazismului; Rusia reacționează
Foto: agerpres.ro
30 ianuarie 2015, 12:20 Istoria views 9885

Polonia propune să găzduiască ceremoniile de marcare a 70 de ani de la înfrîngerea nazismului; Rusia reacționează

Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a propus ca manifestările ce vor marca 70 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste să nu se desfășoare la Moscova, ci la Westerplatte, o peninsulă din apropiere de Gdansk, idee ce a stârnit critici dure din partea oficialilor ruși, care o percep drept o manevră antirusească, transmite AFP.

Astfel, șeful Administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, a declarat că inițiativa lui Komorowski este o tentativă 'de a determina unii lideri europeni să nu vină la Moscova pe 9 mai', dată la care în mod tradițional autoritățile ruse organizează o paradă militară grandioasă în Piața Roșie pentru a aniversa victoria din cel de-al Doilea Război Mondial.

'Victoria asupra Germaniei naziste nu poate fi aniversată la Gdansk' pentru că 'nu a existat nicio victorie militară la Gdansk, locul unde a început al Doilea Război Mondial', a argumentat Ivanov.

Rusia a anunțat că anul acesta la respectivele manifestări și-au confirmat prezența circa 20 de lideri străini, inclusiv președintele chinez Xi Jinping și chiar cel nord-coreean Kim Jong-Un, însă tensiunile generate de conflictul din Ucraina fac puțin probabilă prezența unora dintre șefii de stat și de guvern europeni și cu atât mai puțin cea a președintelui american Barack Obama.

Președintele Komorowski a prezentat această propunere într-un interviu acordat pe 26 ianuarie cotidianului Gazeta Wyborcza. El a vorbit atunci despre recunoștința datorată de unele țări sovieticilor pentru eliberarea de sub ocupația nazistă, dar a cerut ca în același timp să nu se uite nici ocupația sovietică ce a urmat.

Sursa: www.agerpres.ro

Cuvinte cheie:

Polonia , victorie , Rusia , nazisti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
2140 locuitori

Cărbuna este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cărbuna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.