Mergi spre compartimentul: Istoria
30 noiembrie 2014, 13:38 Istoria views 16919
30 noiembrie 2014, 13:38 Istoria views 16919

Un expert britanic adînceşte misterul privind una dintre cele şapte minuni ale lumii


Foto: gandul.info

Misterul din spatele Grădinilor suspendate din Babilon, considerate una dintre cele şapte minuni ale lumii, pare să se adîncească, întrucît un expert britanic a descoperit că acestea nu au fost construite de regele Nabucodonosor în Babilon, ci de asirieni, în oraşul antic Ninive.

Potrivit textelor vechi, Grădinile suspendate ale Babilonului cuprindeau terase elaborate, elemente acvatice splendide şi plante plutitoare, informează dailymail.co.uk. Despre acestea se crede că au fost construite în Babilon, o provincie din Irak, însă de sute de ani nimeni nu a fost capabil să găsească o dovadă fizică a existenţei lor.

Cu toate acestea, potrivit unui expert britanic, analiza detaliată a acestor texte, alături de indicii expuse la Muzeul Britanic sugerează că lipsa de dovezi clare ale locului unde se află Grădinile suspendate este cauzată de faptul că arheologii au căutat în locul nepotrivit.

Grădinile sînt de fapt îngropate în oraşul antic Ninive, în apropiere de oraşul contemporan Mosul, la 563 de kilometri de nordul Irakului, potrivit lui Stephanie Dalley, de la Universitatea Oxford.

Despre Grădinile suspendate ale Babilonului se crede că au fost construite în jurul anului 600 î.e.n., deşi această dată a fost luată din texte vechi scrise cu sute de ani după ce acestea se presupune că au fost create.

În unul dintre texte chiar se preciza că aceste grădini au fost construite de Nabucodonosor, împăratul Babilonului, pentru soţia sa, Amyitis. Cu toate acestea, nu a existat nicio menţiune despre aceste grădini în niciunul dintre textele scrise de Nabucodonosor sau de soţia sa. Acest aspect a determinat-o pe Stephanie Dalley să studieze îndeaproape textele şi, în timpul cercetării, a descoperit o prismă la Muzeul Britanic din Londra acoperită cu scriere cuneiformă.

Scrierea cuneiformă datează din era babiloniană şi a fost folosită şi în imperiile asiriene. Prisma conţine detalii despre un rege numit Sanherib, care a condus imperiul asirian şi a trăit cu un secol înaintea lui Nabucodonosor. De asemenea, pe prismă apar referinţe despre un palat construit în apropiere de capitala asiriană Ninive, dar şi despre o grădină pe care regele a numit-o "minunea tuturor oamenilor".

Într-un documentar prezentat pe postul de televiziune Channel 4, Dalley a putut să combine hărţile vechi cu versiuni actuale îmbunătăţie pentru a localiza ceea ce se crede că ar fi ruinele palatului. În apropiere, aceasta a găsit o movilă de pămînt înclinată spre un spaţiu verde, despre care Dalley consideră că este cel mai bun loc pentru o construcţie veche. Convingerile ei sînt susţinute de un basorelief, luat din Ninive, care detaliază localizarea palatului de-a lungul unei grădini cu arbori care atîrnă de pe terasă.

Mai mult decît atît, Dalley a susţinut în documentar că Ninive era cunoscut şi ca Noul Babilon şi spune că de aici ar fi putut veni confuzia.

Dalley spune că este nevoie de mai multe cercetări, înainte ca arheologii să confirme locul grădinilor, dar nu crede că acest lucru va fi posibil în timpul vieţii ei. "Convingerea mea că grădinile erau în Ninive rămîne de neclintit", a spus aceasta.

Unii istorici şi arheologici consideră că aceste grădini au fost distruse de război şi eroziuni, în timp ce alţii cred că un cutremur le-a dărîmat.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

omenirea , Mister , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1441 locuitori

Coropceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Coropceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 17 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1441 de oameni. Satul Coropceni a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.