12 aprilie 2024, 13:05 Bucătăria views 35174
REŢETA ZILEI: Sarmale cu orez şi gutui
12 aprilie 2024, 13:05 Bucătăria views 35174

REŢETA ZILEI: Sarmale cu orez şi gutui

Mod de preparare:

Varza se fierbe întreagă în apă sărată 10-12 minute, se scoate şi se desface. Cozile frunzelor se bat uşor. Pe frunze se pune umplutura, se răsucesc rulade (în Moldova sarmalele, de obicei, se fac mici (3-5 cm diametru, la o porţie se servesc 8-10 bucăţi) şi se prăjesc. Sarmalele se pun într-o tigaie unsă cu untură în 2-3 rînduri, fiecare strat se stropeşte cu unt topit. Deasupra se toarnă fiertură de gu­tuie, apoi se acoperă cu capac şi se pun în cuptor.

Prepararea umpluturii:

Fierbeţi orezul în apă sărată pînă este semigata, treceţi-l prin strecurătoare. Curăţaţi gutuii de coajă, tăiaţi-i cubuleţe, fierbeţi-i în apă, strecuraţi-i. Tăiaţi morcovul şi ceapa, căliţi amestecul. Adăugaţi orezul, gutuii, morcovul, ceapa şi verdeaţa şi amestecaţi bine.

Se servesc cu smîntînă bătută.

Ingrediente:

  • 1 căpăţînă de varză,
  • 2-3 linguri untură de porc,
  • 1 pahar smîntînă,
  • sare.

Pentru umplutură:

  • 1 pahar orez,
  • 1 ceapă,
  • 1 morcov,
  • ½ gutuie,
  • 2 linguri unt topit,
  • 2 linguri mărar verde tăiat.

Cuvinte cheie:

alimentatie , reteta , bucataria , post

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
2712 locuitori

Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.