Show news from...

eye 3891 Views

Salvatorii au finalizat demontarea construcțiilor instabile de la etajele afectate de deflagrație


Salvatorii au finalizat astăzi lucrările de intervenție pentru demontarea construcțiilor instabile de la etajele afectate de explozia din blocul locativ de pe bulevardul Moscovei 11/5.

Liliana Puşcaşu, şeful Serviciului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a specificat că intervenţia salvatorilor a durat cinci zile. „Misiunea salvatorilor și pompierilor a constat în efectuarea lucrărilor de căutare, salvare, deblocare și recuperare. Pe parcursul a mai multor zile, angajații IGSU au întreprins lucrări riscante de deblocare a plitelor de beton de la etajele 14, 15, 16 și 17. De asemenea, salvatorii au recuperat pentru localnici o parte din bunurile pierdute sub ruine și au asigurat pătrunderea acestora la etajele mai puțin afectate", a spus Puşcaşu.

Conform informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pe parcursul zilei de 10 octombrie, la Spitalul Feroviar Central din capitală au fost cazate încă şapte persoane, astfel în total rămân a fi cazate 29 persoane, care anterior au fost evacuate din blocul de pe bd. Moscovei 11/5. Totodată, la Institutul de Medicină Urgentă rămân internate două persoane traumatizate, iar angajatul IGSU continuă tratamentul în Spitalul militar republican al MAI. În total, la lichidarea consecințelor exploziei, pe parcursul zilei de ieri au lucrat peste 80 de persoane din cadrul IGSU, IGP, Departamentul Trupelor de Carabinieri, dar și administrația publica locală.

Circumstanțele și cauza producerii deflagrației urmează a fi stabilite de organele de drept.

Ieri, viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, a precizat că blocul din bulevardul Moscova, afectat de explozie, nu va fi demolat. Decizia a fost luată după ce o comisie de experți a evaluat starea clădirii. El a specificat că proprietarii apartamentelor care nu au fost afectate se vor putea întoarce acasă într-o lună, iar apartamentele afectate vor fi reconstruite.

Conform sursei citate, specialiștii vor verifica apeductul, sistemul de încălzire și rețelele electrice. De asemenea, ascensorul pentru mărfuri nu va mai funcționa, iar cel de pasageri va fi monitorizat, o perioadă, de specialişti.

O explozie s-a produs în seara zilei de sîmbătă, 6 octombrie curent, într-un bloc de locuit din sectorul Rîșcani al capitalei. Patru persoane au decedat în urma deflagrației. Guvernul a anunțat că va aloca cîte 50 mii de lei familiilor persoanelor decedate.

Keywords:

clădire , demontare , Rîșcani

Settlements of Moldova and Diaspora

Izvoare

Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
482 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoare și Valea Norocului. Satul Izvoare se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 88 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. A fost menționat documentar în anul 1552 cu denumirea Loziile.

Read more