Show news from...

eye 13189 Views

Tabani – un sat la poalele dealului

Tabani este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul Tabani este situat la o distanță de 5 km de orașul Briceni și la 235 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3131 de oameni.

Prima atestare documentară a satului Tabani datează din 1437, cînd acesta se afla în proprietatea lui Mihail de la Dorohoi. La acea dată satul se numea Mlinăuţi. Nu se ştie exact cînd localitatea îşi schimbă denumirea în Tabani. Ţinînd cont de faptul că satul este situat în valea rîului Lopatnic, este evident că locul era bogat în izvoare şi stuhării. Acestea din urmă, sînt condiţii favorabile pentru formarea bălţilor, unde locuiau lişiţele şi năgîţii. Turcii numeau năgîţii ce locuiau în bălţi „taban” sau „tabun”. Este posibil că denumira localităţii să provină de la denumirea turcă a năgîţilor. Tot „Taban” din limba turcă se mai traduce ca „Poalele dealului” unde se află vatra veche a satului.

Pădurile constituie un patrimoniu foarte valoros al localităţii. Supafaţa împădurită constituie 381 ha. În localitate de asemenea există 12 lacuri cu suprafaţa totală de 30,8 ha. Flora este reprezentată prin diferite specii de stejar, salcîm, frasin, arţar, cireş.

Fauna este reprezentată prin căprioare, mistreţi, vulpi, bursuci şi alte animale răzătoare.

Lungimea totală a drumurilor constituie 137 km dintre care 6 km cu acoperire rigidă. În localitate sunt înregistrate  831 Gospodării Ţărăneşti, 7 întreprinderi comerciale.

Keywords:

localitati , Moldova , turism

Comments

 (2)
  • #2 hai2017
    This message was deleted by the moderator!
  • #1 efimia
    t67588888888888888888

Settlements of Moldova and Diaspora

Nicolaevca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
61 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Hănăsenii Noi, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 61 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1907.

Read more