Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 mai 2022, 15:00 views 23111
01 mai 2022, 15:00 views 23111

Tabani – un sat la poalele dealului

Tabani este un sat şi comună din raionul Briceni. Satul Tabani este situat la o distanță de 5 km de orașul Briceni și la 235 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3131 de oameni.

Prima atestare documentară a satului Tabani datează din 1437, cînd acesta se afla în proprietatea lui Mihail de la Dorohoi. La acea dată satul se numea Mlinăuţi. Nu se ştie exact cînd localitatea îşi schimbă denumirea în Tabani. Ţinînd cont de faptul că satul este situat în valea rîului Lopatnic, este evident că locul era bogat în izvoare şi stuhării. Acestea din urmă, sînt condiţii favorabile pentru formarea bălţilor, unde locuiau lişiţele şi năgîţii. Turcii numeau năgîţii ce locuiau în bălţi „taban” sau „tabun”. Este posibil că denumira localităţii să provină de la denumirea turcă a năgîţilor. Tot „Taban” din limba turcă se mai traduce ca „Poalele dealului” unde se află vatra veche a satului.

Pădurile constituie un patrimoniu foarte valoros al localităţii. Supafaţa împădurită constituie 381 ha. În localitate de asemenea există 12 lacuri cu suprafaţa totală de 30,8 ha. Flora este reprezentată prin diferite specii de stejar, salcîm, frasin, arţar, cireş.

Fauna este reprezentată prin căprioare, mistreţi, vulpi, bursuci şi alte animale răzătoare.

Lungimea totală a drumurilor constituie 137 km dintre care 6 km cu acoperire rigidă. În localitate sunt înregistrate  831 Gospodării Ţărăneşti, 7 întreprinderi comerciale.

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , turism

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
802 locuitori

Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) este o localitate din cadrul comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea este situată la o distanță de 11 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 802 oameni. Localitatea Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) a fost înregistrată oficial în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.