25 january 2019, 11:10 Health views 16018
Transplantul de organe, în pericol
25 january 2019, 11:10 Health views 16018

Transplantul de organe, în pericol

De la începutul anului, în țară, nu s-a făcut niciun transplant de organe din lipsa donatorilor. Responsabilii spun că, în prezent, aproape 40 de persoane aşteaptă un rinichi, iar peste 90 - un ficat.

Acum doi ani, Petru Mihalache a aflat că suferă de o boală incurabilă la ficat. Bărbatul spune că era plecat la muncă în străinătate, cînd brusc a început să se simtă rău.

După mai multe investigații, doctorii i-au spus că transplantul este singura șansă la viaţă. Așa și a ajuns pe lista de așteptare.

"E tare greu în Moldova să găsești așa o persoană care să vrea să te ajute. La toți m-am adresat pe care îi știam", a spus pacientul Petru Mihalache.

Bărbatul a găsit un donator, după ce a apelat la ajutorul rudelor. Este vorba despre o tînără de 21 de ani, care a solicitat să îi fie păstrat anonimatul. Ea spune că moral este pregătită pentru intervenţie.

"M-am uitat pe internet și am mai întrebat și de alții și nu-i chiar așa ca să te temi, tot normal."

Sergiu Postolache avea doar șase ani cînd a aflat că suferă de hepatită. Numeroasele tratamente nu l-au scutit însă de nevoia de transplant. Deja a trecut un an de cînd bărbatul a fost operat, iar acum viața i s-a schimbat radical.

"Merg la sala de sport, tare mult mi-am dorit acest lucru. Cît eram bolnav nu puteam să merg, vă dați seama într-o așa stare și să mă duc la sală. Acuma da, acum am posibilitatea și mă bucur că sînt sănătos", a spus beneficiarul de transplant, Sergiu Postolache.

Directorul Agenției de Transplant afirmă că este foarte greu de găsit donatori compatibili cu pacienții de pe lista de așteptare.

"Coincidența între diferite gene este cu mult mai mare, decît atunci cînd este numai donatorul și numai 30 de persoane. Adică șansele ca să fie o coincidență bună sînt mult mai mici, iar uneori există donatori și nu există primitori în listă și atunci se pierd organele", a spus directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu.

Anul trecut au fost efectuate 13 transplanturi renale, cu șase mai puține decît în 2017, iar 11 persoane au primit un ficat nou.

Source: publika.md

Keywords:

transplant , organ , pericol

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1 locuitor

Cuconeştii Vechi este un sat din cadrul comunei Cuconeştii Noi, raionul Edineţ. Satul se află la o distanță de 30 km de oraşul Edineţ, 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului este reprezentată de o singură persoană. Prima menţionare documentară a satului Cuconeşti datează din anii 1606-1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.