03 june 2020, 16:30 Health views 18736
Cum să procedăm în cazul în care se strică un obiect cu mercur
03 june 2020, 16:30 Health views 18736

Cum să procedăm în cazul în care se strică un obiect cu mercur

Termometrul cu mercur este un obiect foarte sensibil și periculos. Adesea se întîmplă să se spargă, însă puțini cunosc măsurile ce trebuie întreprinse în acest caz.

Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău vin cu cîteva recomandări ce pot fi folosite în cazul spargerii obiectului cu mercur sau și mai rău, în cazul unei intoxicații cu această substanță chimică.

Potrivit specialiștilor, nu doar termometrul este unicul obiect în casă ce conține mercur, dar mai sînt sfigmomanometrele, bateriile de unică folosință, lămpile fluorescente, dispozitivele electronice. Mercurul este toxic pentru sistemul nervos, cel reproductiv, endocrin și pentru sistemul cardiovascular.

În cazul în care unul dintre obiectele menționate mai sus s-a spart sau s-a deteriorat, specialiștii recomandă să solicitați ajutorul medicilor; să părăsiți și să ventilați odaia sau încăperea, după posibilitate, tratați suprafața poluată – acest lucru se poate face cu o soluție de săpun și sodă alimentară ori soluție de permanganat de caliu.

Totodată, în cazul contactului cu pielea sau ochii, spălați bine cu apă caldă, timp de cel puțin 10-15 min. Pentru a îndepărta mercurul împrăștiat, utilizați mănuși de cauciuc ori material plastic și îmbrăcați haine vechi; pentru suprafață dură folosiți un carton ori o bucată de card, iar pentru mărgele foarte mici – bandă adezivă ori foi de hîrtie umede. În cazul în care mercurul s-a împrăștiat pe o suprafață denivelată, utilizați pipeta, banda adezivă, para de cauciuc sau seringa; dacă substanța s-a scurs pe covor, este necesar scos covorul cu atenție din odaie sau de tăiat secțiunea contaminată. Pe final ștergeți zona cu o cîrpă umedă, plasați mercurul colectat într-un vas cu apă. Dacă mercurul a ajuns în organism, trebuie să beți apă sărată.

Simptomele care dau de înțeles că ați primit o intoxicație cu mercur sînt următoarele: dureri de cap, slăbiciune generală, dureri la deglutiție, nervozitate, dureri în abdomen, dureri a gingiilor și sîngerarea acestora, stomatită mercurică. La apariția acestor simptome apelați de urgență la medicul de familie.

Source: noi.md

Keywords:

sanatate , sfat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
518 locuitori

Dubău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dubău și Goianul Nou. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 67 km de Chișinău. Populaţia satului Dubău alcătuia 518 oameni în anul 2011. Satul Dubău a fost menționat documentar în anul 1786.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.