23 november 2013, 09:30 Moldovan reality views 7290
23 november 2013, 09:30 Moldovan reality views 7290

Moldovenii vor beneficia de fonduri de pensii facultative


Foto: moldpres.md

În Republica Moldova vor putea fi constituite fonduri de pensii opţionale. Legislativul a aprobat astăzi un proiect de lege elaborat de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), informează MOLDPRES.

Proiectul a fost prezentat în faţa plenului de Iurie Filip, vicepreşedinte al CNPF, şi are drept scop crearea unei alternative pensiilor garantate de stat. Potrivit lui, dacă angajatul sau angajatorul dispun de surse financiare suplimentare pot crea fonduri de pensii facultative.

"Legea reglementează doar modul de activitate a fondurilor de pensii facultative şi nu presupune crearea unui fond de pensii. Crearea fondurilor este o solicitare benevolă a agenţilor economici şi ele vor putea fi constituite fără a avea personalitate juridică. Asta înseamnă că un grup de oameni pot forma un fond de pensii, după care angajează un administrator fiduciar, care la rîndul lui trebuie să respecte anumite condiţii pentru a putea gestiona acest fond. Pentru a beneficia de asemenea pensii cetăţenii vor plăti contribuţii minim cinci ani", a opinat Filip.

Noua lege va corespunde standardelor europene şi face parte din Planul de Acţiuni al R. Moldova privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE.

Filip a specificat că din anul 1998 în Moldova există Legea cu privire la fondurile de pensii nestatale şi activează cîteva fonduri de pensii private, dar care din anumite motive nu au nici un client.

Source: moldpres.md

Keywords:

pensie , lege , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.