23 noiembrie 2013, 09:30 Realitatea moldovenească views 7265
23 noiembrie 2013, 09:30 Realitatea moldovenească views 7265

Moldovenii vor beneficia de fonduri de pensii facultative


Foto: moldpres.md

În Republica Moldova vor putea fi constituite fonduri de pensii opţionale. Legislativul a aprobat astăzi un proiect de lege elaborat de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), informează MOLDPRES.

Proiectul a fost prezentat în faţa plenului de Iurie Filip, vicepreşedinte al CNPF, şi are drept scop crearea unei alternative pensiilor garantate de stat. Potrivit lui, dacă angajatul sau angajatorul dispun de surse financiare suplimentare pot crea fonduri de pensii facultative.

"Legea reglementează doar modul de activitate a fondurilor de pensii facultative şi nu presupune crearea unui fond de pensii. Crearea fondurilor este o solicitare benevolă a agenţilor economici şi ele vor putea fi constituite fără a avea personalitate juridică. Asta înseamnă că un grup de oameni pot forma un fond de pensii, după care angajează un administrator fiduciar, care la rîndul lui trebuie să respecte anumite condiţii pentru a putea gestiona acest fond. Pentru a beneficia de asemenea pensii cetăţenii vor plăti contribuţii minim cinci ani", a opinat Filip.

Noua lege va corespunde standardelor europene şi face parte din Planul de Acţiuni al R. Moldova privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE.

Filip a specificat că din anul 1998 în Moldova există Legea cu privire la fondurile de pensii nestatale şi activează cîteva fonduri de pensii private, dar care din anumite motive nu au nici un client.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

pensie , lege , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
68 locuitori

Bălţata de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul Bălţata de Sus se află la o distanţă de 26 km de orașul Criuleni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 68 de oameni. Satul Bălţata de Sus a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.