25 october 2018, 17:00 Moldovan reality views 12858
Piață fără muncă?
25 october 2018, 17:00 Moldovan reality views 12858

Piață fără muncă?

Piața muncii din Moldova se confruntă cu o mare lipsă a brațelor de muncă. Țara duce lipsă de specialiști cu studii medii speciale și profesional-tehnice. Pentru a salva situația, autoritățile îi îndeamnă pe absolvenții gimnaziilor și liceelor să acorde prioritate educației profesional-tehnice la alegerea viitoarei specialități. La salvarea situației se intenționează și folosirea specialiștilor străini, pentru care se introduc anumite înlesniri.

Accent pe educația duală

Mai devreme sau mai tîrziu întrebarea «Unde merg să învăț?» și-o pune fiecare absolvent de gimnaziu sau liceu. După ce au fost simplificate condițiile de înmatriculare la universități,mulți dintre elevii de ieri au dorit să ajungă studenți, pentru ca după absolvire să devină posesori fericiți ai diplomei universitare, chiar dacă nu au intenționat să profeseze specialitatea aleasă nici măcar o zi. Dar la un moment dat piața muncii nu a mai putut asimila toți absolvenții universităților, deoarece se cereau nu specialiști cu studii superioare, ci brațe de muncă calificată și necalificată pentru întreprinderile mici, sfera comerțului și cea a serviciilor.

Ministerul educației, culturii și cercetării, la recomandările partenerilor străini, a inițiat reforma sistemului educațional cu accent pe educația profesional-tehnică și posibilitatea de a îmbina învățătura cu munca. Așa a apărut noțiunea de educație duală.

În cadrul învățămîntului profesional-tehnic educația duală este organizată pentru posesorii certificatelor de studii gimnaziale, liceene și medii speciale. Durata studiilor – 1-2 ani,în funcție de meserie/profesie.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1766
Populația:
492 locuitori

Tătărăuca Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Soroca și la 189 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 492 de oameni. Satul Tătărăuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1766.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.