25 octombrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 12845
Piață fără muncă?
25 octombrie 2018, 17:00 Realitatea moldovenească views 12845

Piață fără muncă?

Piața muncii din Moldova se confruntă cu o mare lipsă a brațelor de muncă. Țara duce lipsă de specialiști cu studii medii speciale și profesional-tehnice. Pentru a salva situația, autoritățile îi îndeamnă pe absolvenții gimnaziilor și liceelor să acorde prioritate educației profesional-tehnice la alegerea viitoarei specialități. La salvarea situației se intenționează și folosirea specialiștilor străini, pentru care se introduc anumite înlesniri.

Accent pe educația duală

Mai devreme sau mai tîrziu întrebarea «Unde merg să învăț?» și-o pune fiecare absolvent de gimnaziu sau liceu. După ce au fost simplificate condițiile de înmatriculare la universități,mulți dintre elevii de ieri au dorit să ajungă studenți, pentru ca după absolvire să devină posesori fericiți ai diplomei universitare, chiar dacă nu au intenționat să profeseze specialitatea aleasă nici măcar o zi. Dar la un moment dat piața muncii nu a mai putut asimila toți absolvenții universităților, deoarece se cereau nu specialiști cu studii superioare, ci brațe de muncă calificată și necalificată pentru întreprinderile mici, sfera comerțului și cea a serviciilor.

Ministerul educației, culturii și cercetării, la recomandările partenerilor străini, a inițiat reforma sistemului educațional cu accent pe educația profesional-tehnică și posibilitatea de a îmbina învățătura cu munca. Așa a apărut noțiunea de educație duală.

În cadrul învățămîntului profesional-tehnic educația duală este organizată pentru posesorii certificatelor de studii gimnaziale, liceene și medii speciale. Durata studiilor – 1-2 ani,în funcție de meserie/profesie.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1800 locuitori

Caragaș este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Slobozia și la 94 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2000, populaţia satului constituia circa 1800 de oameni. Satul Caragaș a fost întemeiat în secolul XVIII.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.