Go to section: Children
23 july 2017, 13:30 Children views 8386
În vacanţă la bunici. Amintiri pentru viitor
23 july 2017, 13:30 Children views 8386

În vacanţă la bunici. Amintiri pentru viitor

Amelie e la bunici și aseară am primit o poză de la o vecină din altă mahala în care a ajuns mînduţa noastră. O poza care m-a teleportat în Copilăria mea fără telefoane si tablete.

Aveam doar telefonul țintuit de masă... cu roata gălăgioasă, la care îmi sunam prietenele să ieșim în drum. Cu toate că cea mai eficientă metodă de a ne găsi una pe cealaltă era strigatul la poartă – Margaaaaaaareta, Cristinaaaaaa. La fîntîna, la scaun, sub cel mai mare „șorcov"... acolo erau întîlnirile cu toată gașca din mahala. Am avut o copilărie tare fericita. Asta nu înseamnă că m-am jucat toată ziua în bunghi, chiar am fost pusă să lucrez, mama înainte de a pleca la deal, mă trezea din somnul dulce de dimineaţă şi îmi spunea lista cu „obligaţiunile" pentru ziua respectivă – să spăl borcanele după ce a scopt brînza, să tai frunze de sfeclă la raţe, să culeg crengi de salcîm pentru iepuri, să prăşim printre cartofi şi după ... sîntem liberi să hoinărim drumuşoarele.

Eu tare vreau să le ofer o copilărie frumoasă şi fetelor mele. Pentru Amelie a început cea de-a treia săptămînă de vacanţă la bunici. În sat, ea mănîncă zmeura direct de pe tufe, ea așteaptă vaca în drum și o mîna din urmă pînă în ogradă, strînge gîndacii de Colorado şi îi ceartă că îi mănîncă cartofii. În sat are prieteni, şi exact cum eram eu, îi adună pe toţi în ograda noastră, aşa că bunica are parte de „distracţii la intensitate maximă" aproape în fiecare zi.

Eu ma bucur enorm că ai mei sînt sănătoși și că are cine primi nepoțelele. Acum, bunica Iulia are ajutor, cînd o vede că plămădește aluat, Amelie cere și ea numaidecît un boţ de aluat ca să facă plăcinţele. Cînd bunica hrănește puii și rățuștele și ea e cu pumnul plin de grăunțe şi le aruncă în lighean. Știe cum se mulge vaca, știe ce sînt nutriile, știe la ce se folosește coasa și știe ce e „lițăria" (lucerna). Trăieşte o realitate plină de experienţe, făcînd din ea un copil fericit, cu toate că e îmbrăcată cu haine pătate şi decolorate, poate cu unghii negre, pline de cenuşa în care s-a jucat, poate cu părul ciufulit şi fără bentiţe cochete. O realitate în care se simte copil.

Un prezent plin de gusturi, culori și momente frumoase îi vor asigura un viitor plin de amintiri minunate. Lăsați copiii în sate, lăsați-i sa trăiască fără gadgeturi, fără frica de a traversa strada, lăsați-i să exploreze ulițele, să se cațere în copaci, să se joace în glod și băltoace, să vadă caii nu doar la grădina zoologică.

Și cel mai important sper că... mai aveți la cine să îi lăsați.

Source: lilu.md

Keywords:

bunica , vacanta , amintiri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1865
Populația:
258 locuitori

Bulhac este un sat din cadrul comunei Şumna, raionul Rîşcani. Localitatea este aşezată în cîmpia Bălţilor, pe marginea unui lac, la distanţa de 15 km de orașul Rîșcani şi la 171 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Bulhac a fost menționat documentar în anul 1865.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.