Show news from...
Go to section: Culture

eye 4217 Views

La Chișinău a fost inaugurat Festivalului de Film „Întîlnire cu Rusia”


Cea de-a VI-a ediție a Festivalului de Film „Întîlnire cu Rusia" a fost inaugurată miercuri, 10 octombrie, la Teatrul Dramatic Rus „A. P. Cehov" din Chișinău.

Ediția din acest an, care se va desfășura în perioada 10-13 octombrie, este dedicată aniversării a 90-cea de la nașterea scriitorului Ion Druță, care însă, nu a fost prezent la inaugurare. Filmele din cadrul festivalului vor fi proiectate în Chișinău, Bălți, Comrat, Cahul și Tvardița și vor fi cu intrarea gratuită, transmite IPN.

Proiecțiile au început la Chișinău cu filmul „Primii" („Первые"), în regia lui Dmitri Suvorov. Acesta este despre curajul și dragostea soților Proncișcev, cunoscuți exploratori ai Arcticii. În aceeași zi a avut loc ecranizarea filmului „Hai, Murgule, hai" („Пошел, Гнедой, пошел"), o ecranizare a povestirii lui Ion Druță „Murgul în Crimeea". În alte orașe din țară unde va avea loc festivalul va fi proiectat filmul „Cahul" din ciclul „Orașele Gloriei Militare".

Producătorul general al Festivalului „Întîlnire cu Rusia", Vladimir Pirojok, a spus că toate filmele aduse cu ocazia Festivalului sînt în premieră pentru Moldova. Potrivit lui, prin astfel de acțiuni comune, precum și prin colaborarea culturală, se consolidează prietenia dintre Republica Moldova și Rusia.

Mihail Davîdov, președintele Centrului rus de știință și cultură din Moldova, consideră că Festivalul pierde granițele teritoriale, în contextul în care este un festival de artă unde participă nu doar creatori de filme, dar întreaga reprezentanță culturală rusă. Acesta a asigurat că Festivalul se va remarca prin filme bune și master-class-uri interesante.

„Rusia nu e doar politică, stat care face multe greșeli sau nu e doar ziua de azi, ci e o veșnicie care ne oferă posibilitatea să fim oameni. Prin cuvînt și prin atenție ne putem mișca mai departe. Este foarte importantă și semnificația prieteniei popoarelor noastre, deoarece, doar făcînd schimb de opinii despre viață ne permitem să ne înțelegem reciproc" a spus scriitorul rus, Victor Erofeev.

Oaspetele festivalului, regizorul și scenaristul Boris Gracevski, a declarat că nu este pentru prima dată în Republica Moldova și că de fiecare dată cînd se află aici are parte de o primire caldă și de interacțiune cu oameni primitori. Totodată, acesta a spus că regretă că în Moldova cinematografia nu este dezvoltată, chiar dacă există potențial.

Festivalul de film va culmina cu un concert susținut de artiști ai estradei din Rusia, precum Vladimir Preasneakov senior, Olga Varvus și compozitorul Aleksandr Jurbin. Evenimentul este organizat cu suportul Guvernului rus și al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Keywords:

Festival , Chisinau , Rusia

Settlements of Moldova and Diaspora

Buțeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
3512 locuitori

Buțeni este un sat și comună din raionul Hîncești. Buțeni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 3512 oameni. Satul Buțeni a fost menționat documentar în anul 1436.

Read more