Go to section: Culture
24 january 2014, 10:50 Culture views 10679
Expoziţie cu aromă de cafea la Muzeul Naţional de Etnografie
Photo: publika.md
24 january 2014, 10:50 Culture views 10679

Expoziţie cu aromă de cafea la Muzeul Naţional de Etnografie

240 de ibrice, cafetiere şi aparate de cafea au fost prezentate astăzi, la o expoziţie inedită, în Capitală. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Artă Naturală sînt expuse şi ceşti pentru cafea. Unele dintre ele datează din secolul al XVII-lea.

Organizatorul expoziţiei spune că i-a luat aproape 4 decenii ca să adune toate obiectele expuse.

"Aceste ibrice sînt folosite de oameni de mai bine de 500 de ani. Şi acum, în Etiopia, lumea continuă să prepare cafeaua la foc sau pe cărbuni într-un astfel de vas. În anul 1977, sora mi-a dăruit prima ceaşcă de cafea, iar acum am 1500 de obiecte în colecţie", a declarat colecţionarul Alexandru Stukalov.

La expoziţi au fost vernisate şi 28 de tablouri, unele realizate în zaţ de cafea.

"În dependenţă de consistenţa cafelei poţi să obţii diferite nuanţe pe diferite suprafeţe, hîrtie, pînză", a menţionat pictorul Dumitru Balica.

Iar vizitatorii spun că au avut şansa de a vedea aparate de cafea din toată lumea, adunate într-un singur loc.

"O colecţie foarte bogată, începînd cu acele cafetiere vechi din Etiopia. Nu m-am aşteptat să văd aşa ceva. Şi, desigur, mi-am adus aminte de ibrice de pe vremea bunicii ", a spus o vizitatoare.

"Obiectele sînt într-adevăr unice. Datorită lor afli cum a fost evoluţia aparatelor de cafea", a mărturisit un vizitator

Expoziţia va fi deschisă pînă pe 23 februarie.

Source: publika.md

Keywords:

expoziție , cafea , muzeu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1854
Populația:
514 locuitori

Străisteni este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.65 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.69 km. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 514 oameni. Satul Străisteni a fost menționat documentar în anul 1854.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.