Mergi spre compartimentul: Cultura
24 ianuarie 2014, 10:50 Cultura views 10653
Expoziţie cu aromă de cafea la Muzeul Naţional de Etnografie
Foto: publika.md
24 ianuarie 2014, 10:50 Cultura views 10653

Expoziţie cu aromă de cafea la Muzeul Naţional de Etnografie

240 de ibrice, cafetiere şi aparate de cafea au fost prezentate astăzi, la o expoziţie inedită, în Capitală. La Muzeul Naţional de Etnografie şi Artă Naturală sînt expuse şi ceşti pentru cafea. Unele dintre ele datează din secolul al XVII-lea.

Organizatorul expoziţiei spune că i-a luat aproape 4 decenii ca să adune toate obiectele expuse.

"Aceste ibrice sînt folosite de oameni de mai bine de 500 de ani. Şi acum, în Etiopia, lumea continuă să prepare cafeaua la foc sau pe cărbuni într-un astfel de vas. În anul 1977, sora mi-a dăruit prima ceaşcă de cafea, iar acum am 1500 de obiecte în colecţie", a declarat colecţionarul Alexandru Stukalov.

La expoziţi au fost vernisate şi 28 de tablouri, unele realizate în zaţ de cafea.

"În dependenţă de consistenţa cafelei poţi să obţii diferite nuanţe pe diferite suprafeţe, hîrtie, pînză", a menţionat pictorul Dumitru Balica.

Iar vizitatorii spun că au avut şansa de a vedea aparate de cafea din toată lumea, adunate într-un singur loc.

"O colecţie foarte bogată, începînd cu acele cafetiere vechi din Etiopia. Nu m-am aşteptat să văd aşa ceva. Şi, desigur, mi-am adus aminte de ibrice de pe vremea bunicii ", a spus o vizitatoare.

"Obiectele sînt într-adevăr unice. Datorită lor afli cum a fost evoluţia aparatelor de cafea", a mărturisit un vizitator

Expoziţia va fi deschisă pînă pe 23 februarie.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

expoziție , cafea , muzeu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1978
Populația:
1200 locuitori

Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.