Section filter

Scarlat Ghica

Scarlat Ghica, a domnit în Moldova în perioada: 2 martie 1757 - 7 august 1758. Era fiul lui Grigore II Ghica și fratele lui Matei Ghica. Nu a fost lipsit de bune intenții, find chiar mai dotat cu spirit de inițiativă decît fratele său Matei Ghica. Astfel, și-a înreptat atenția asupraa două probleme: ameliorarea administrației și acordarea de slujbe în mare număr spre a satisface boierimea indigenă și cea de origine greacă. Domnul venise pe tron însoțit de numeroși greci, sumele îndatorate pentru pbținerea domniei erau considerabile. Banii trebuiau recuperați și Scarlat Ghica urcă dările, reintroduce văcăritul sib o formă mărită.

Cresc nemulțumirile astfel încît Poarta este nevoită s-l mute pe tronul Valahiei în august 1758, mutarea care a fost condiționată de plata unei mari sume de bani: un milion de piaștri.

A făcut numerose danii mănăstirilor de la Muntele Athos (Lavra, Xiropotamu, Xenofon și Rusicon). A murit ca domnitor la 2 decembrie 1766 și este înmormîntat în biserica Sfîntul Spiridon Nou (București).

Settlements of Moldova and Diaspora

Flocoasa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
684 locuitori

Flocoasa este un sat din cadrul comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir. Situat în zona Colinelor Tigheciului, satul Flocoasa se află la distanța de 25 km de orașul Cantemir şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 684 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1919.

Read more