04 june 2016, 14:45 Variety music views 9097
Vechea față a orașului Călărași prezentată în imagini
04 june 2016, 14:45 Variety music views 9097

Vechea față a orașului Călărași prezentată în imagini

"Mîndrul Călărași între ieri și azi" – este un nou proiect al Muzeului de Istorie și Etnografie din Călărași. Inițiatoarea acestuia este Mariana Iurcu, custode și ghid la muzeu. "E un proiect de suflet, la care am lucrat timp de două luni: și zi, și, uneori, și noaptea", a accentuat dînsa.

Mariana Iurcu și-a propus ca, începînd cu 1 aprilie, în muzeu să apară un nou stand cu genericul: "Arhitectura este sculptura locuită". Iată aici își vor găsi locul și cele peste 80 de fotografii vechi din perioada anilor 1900 – 1980, care reprezintă imagini ale instituțiilor publice din Călărași. "Nu în zădar am ales ca generic această maximă a marelui Brâncuși. Vreau să arăt lumii cum a arătat cîndva Călărașiul, ce arhitectură a avut", explică ghidul muzeului.

Clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie în prezent

De unde a venit ideea? "Am revenit din străinătate după 20 de ani de absență. M-am angajat la muzeu și, întîmplător, am dat de niște fotografii vechi, care mi-au adus aminte de Călărașiul de odinioară. Iată atunci mi-a și venit ideea de a realiza acest proiect", a răspuns Mariana Iurcu.

În ajutor i-a venit Fima Schnaider, care s-a născut la Călărași, dar, nevoit fiind de circumstanțe, a emigrat în Israel prin anii 80 ai secoluli trecut. "Dînsul, nostalgic după locul său de baștină, Călărași, m-a ajutat cu mare drag să aflu anumite date și informații despre fiecare fotografie pe care mi-o livra fie din arhiva personală, fie de la prieteni de-ai lui. Îmi povestea și despre locuri imortalizate în fotografii descoperite de mine. Am ținut și încă mai ținem legătura prin internet", povestește Mariana Iurcu, după care adaugă: "Odată ce pleci peste hotare, simți mai acut sentimentul de patriotism. O o spun din experiența proprie".

Așa arăta aceeași clădire în anii 80, cînd aici era Școala de muzică

Potrivit dînsei, este pentru prima dată cînd la muzeul din Călărași este inițiat un astfel de proiect. "Ne mîndrim că, oricine va veni la noi în muzeu, fie călărășeni care au plecat peste hotare sau turiștii ce vizitează orașul, va avea posibilitatea să vadă ce față a avut cîndva Călărașiul, va putea să retrăiască momentele și nostalgia timpurilor ce au trecut. Totodată, vor vedea cum a evoluat orașul Călărași", a spus Mariana Iurcu la final.

 

Source: www.expresul.com

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1634
Populația:
1607 locuitori

Drăsliceni este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Drăsliceni, Logănești și Ratuș. Satul Drăsliceni este situat la o distanță de 50 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1607 oameni. Prima menţiune documentară a satului Drăsliceni datează din 5 martie 1634.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.