08 june 2023, 12:00 views 1312
Opinie. Cum poate fi rezolvată problema parcărilor în Chișinău
08 june 2023, 12:00 views 1312

Opinie. Cum poate fi rezolvată problema parcărilor în Chișinău

De rezolvarea problemei parcărilor în Chișinău ar trebui să se ocupe o întreprindere municipală care are terenuri bune, pe care nu le folosește și pe care ar putea să le vîndă, iar cu aceste fonduri ar putea fi realizat un proiect privind crearea de parcări.

O astfel de opinie a exprimat președintele DAAC Hermes SA și președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup SA, fost consilier municipal al capitalei și fost șef al Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare, Vasile Chirtoca, în cadrul talk-show-ul "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschii pe canalul TV N4, relatează Noi.md.

”Eu cred că trebuie selectată o întreprindere municipală, care are terenuri bune, pe care nu le folosește și care pot fi comercializate. Acestei întreprinderi să-i fie încredințată realizarea acestui proiect. Nici nu e nevoie de licitații. O întreprindere sută la sută municipală vinde o parte din terenurile sale, de care nu are nevoie. Cu acești bani face un proiect. Există multe orașe, de unde pot fi luate asemenea proiecte, și în Rusia, și în Europa de Vest. Spre exemplu, în Germania 30-40% din veniturile parcărilor aparțin municipalității, acești bani nu trebuie ratați. Trebuie să facem acest proiect și să-l realizăm cu mijloacele întreprinderii municipale, care poate obține și credite, și granturi. Este un proiect minunat și pe înțelesul întregii lumi, pentru care pot fi obținute credite”, a subliniat el.

”Trebuie luată o întreprindere municipală, saturată cu bani, comandate aceste proiecte și să-i fie încredințară realizarea lor. Eu văd că prin acest proiect pot fi amenajate curțile, inclusiv - create acolo parcări. Multe se pot face…”, a continuat Vasile Chirtoca.

Potrivit lui, în complex, acest proiect ar trebui să prevadă parcări and ride, posibilitatea de a obține transport alternativ.

”Va fi foarte bine dacă acest proiect va fi unul complex, inclusiv cu piste pentru cicliști, pentru scutere, cu complexul din apropierea Circului… Circul este, practic, și periferie, și centru. Omul a venit, a parcat mașina, a mers pe jos spre centrul orașului. Eu înțeleg cum poate fi făcut un asemenea proiect. Probabil, Ivan Vasilievici, dacă va învinge în alegeri, adică viitorul primar, va trebui să găsească parteneri, să le plătească bani, să nu le ofere careva cote-părți, pentru că este un business foarte clar, care depinde în exclusivitate de disponibilitatea orașului și de posibilitatea de a face acolo parcări. Acesta trebuie să fie un business municipal sută la sută. Plătește, și partenerii vor organiza totul”, subliniat președintele DAAC Hermes SA și președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup SA, Vasile Chirtoca.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1789
Populația:
142 locuitori

Cernița este un sat din cadrul comunei Mălăiești din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul grigoriopol și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Cernița alcătuia 142 de oameni în anul 1997. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1789.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.