22 july 2023, 10:30 views 924
Circul din Chișinău își aprinde luminile
22 july 2023, 10:30 views 924

Circul din Chișinău își aprinde luminile

Circul Chișinău își aprinde luminile - acesta este titlul unui scurtmetraj produs de studioul cinematografic "Moldova-Film" în 1982 și dedicat primului spectacol al proaspăt construitului Circ Chișinău, care a avut loc la 25 aprilie 1982.

După cum notează autorii, în anul aniversării a 60 de ani de la crearea URSS, la Chișinău a fost deschis un circ. Autorii acestui proiect unic sînt arhitecții moldoveni Semion Shoikhet și Alla Chirincenko.

Sub amfiteatrul cu o capacitate de 1900 de spectatori, au fost amplasate echipamente sofisticate care permit circului să se transforme cu ușurință într-un cinematograf sau într-o sală de concerte.

Directorului Circului din Chișinău, Alexandru Sirenin, i-a fost înmînată o cheie simbolică. Primul concert festiv a fost o adevărată plăcere pentru iubitorii acestei arte veșnic tinere.

"La mulți ani, circule! Mult noroc creator să ai!" - au notat autorii filmului.

După cum s-a relatat anterior, clădirea Circului de Stat din Chișinău nu a fost doar unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale capitalei moldovenești. Circul din Chișinău a fost recunoscut drept cel mai bun circ din fosta URSS din punct de vedere al confortului și frumuseții, fiind inclus și în lista celor mai bune structuri arhitecturale din Europa din a doua jumătate a secolului XX.

Circul din Chișinău este una dintre clădirile reprezentative pentru capitala Republicii Moldova. Are cea mai mare sală de spectacole din Moldova, realizată sub forma unui amfiteatru, proiectată pentru 1900 de locuri, iar diametrul arenei este de 13 metri. Circul a găzduit concerte și spectacole ale artiștilor locali și străini (din Belarus, China, Germania, Rusia, Ucraina și alte țări).

Monumentul arhitectural, atît de iubit de locuitorii capitalei, a rămas în paragină practic din 2004, cînd sala mare a circului a fost închisă pentru renovare, o inițiativă care nu a mai fost finalizată. În același timp, după o pauză de 10 ani, circul și-a redeschis porțile la 30 mai 2014, cînd arena mică a Circului Chișinău a fost inaugurată oficial după o renovare majoră. Sala mică are 300 de locuri, iar arena are un diametru de 9,51 metri.

În mai 2022, Parlamentul Republicii Moldova a decis să includă clădirea Circului Chișinău în Registrul monumentelor. Speranța renașterii Circului din Chișinău este legată de Programul Uniunii Europene "Sprijin pentru măsuri de consolidare a încrederii", implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare - PNUD (PNUD-Moldova).

De asemenea, arhitecții italieni au elaborat un proiect de restaurare a arenei centrale, ținînd cont de necesitatea de a păstra unicitatea aspectului arhitectural și de a completa multifuncționalitatea acesteia. Astfel, clădirea circului va deveni nu doar un loc pentru spectacole de circ, ci și o sală de concerte și un spațiu pentru evenimente culturale.

Clădirea circului din Chișinău se află în prezent în proces de conservare. Uniunea Europeană, în cadrul programului "Măsuri de consolidare a încrederii", a alocat peste 1,8 milioane de euro pentru revizia acoperișului, restaurarea cupolei arenei și înlocuirea completă a ferestrelor clădirii, pentru a proteja clădirea de efectele negative ale condițiilor climatice.

Costul estimativ al tuturor lucrărilor de conservare pentru întregul complex este estimat în prezent la peste 11 milioane de euro.

Source: www.facebook.com

Keywords:

circ , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
1866 locuitori

Zberoaia este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Zberoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1866 de oameni. Satul Zberoaia a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.