23 december 2021, 10:30 views 2129
O expoziție de jucării de Crăciun a fost inaugurată la un muzeu din capitală
23 december 2021, 10:30 views 2129

O expoziție de jucării de Crăciun a fost inaugurată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurată astăzi o expoziție de piese confecționate de meșteri populari, cu genericul "Jucăria de Crăciun", informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că în această zi, muzeul în parteneriat cu meșterii populari, a fost gazda primitoare pentru copii, părinți și bunici, dornici de a cunoaște și a participa la atelierul magic de confecționare a jucăriilor tradiționale, ce împodobesc Pomul de Crăciun. Doritorii au beneficiat, timp de o oră, la un master-class gratuit. În cadrul expoziției cu vînzare Jucăria de Crăciun, au participat meșterii populari Eugenia Moldovanu, Natalia Cangea, Andrei Sclifos și Ion Aștefănoaie. Tot aici, ziaristul Vasile Botnaru a dăruit instituției o lucrare pictată în vin.

Potrivit sursei citate, sărbătorile de iarnă: Sfîntul Nicolae, Ajunul Crăciunului și Nașterea Domnului Iisus Hristos, Anul Nou sau Sfîntul Vasile – sînt sărbători pline de lumină, de bucurie, de împodobire a casei și a Pomului de Crăciun, de preparare a bucatelor și copturilor tradiționale, de întîlnire cu rudele și prietenii, de schimb de binecuvîntări prin colinde, urături și sorcove. Deseori în casele sătenilor lipseau podoabele, globurile și betelile, iar unicele bucurii pentru copii erau gutuile, merele și nucile. Totuși o mare așteptare pentru cei mici mereu au fost jucăriile. Confecționate din materialele ce se aflau în gospodărie: fibre vegetale, lut, metal, lînă, hîrtie și lemn, era materia primă pentru păpuși, îngerași, steluțe, clopoței, căsuțe și globuri pictate.

Obiceiul împodobirii Pomului de Crăciun datează din sec. XVI de la popoarele germanice, care decorau pinii și brazii cu fructe, biscuiți, lumînări și hîrtie colorată. Cu timpul, acest obicei a intrat și în tradiția creștin ortodoxă. În Romînia bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în Palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. Mai tîrziu Pomul de Crăciun se împodobea cu globulețe de sticlă, beteală, bomboane de ciocolată și instalații luminoase.

Obiceiul de a folosi ca Pom de Crăciun un copac peren simbolizează dragostea eternă a lui Dumnezeu. Se crede despre brad că este un pom al vieții, datorită faptului că el rămîne verde tot timpul, simbolizîndu-l, astfel, pe Hristos veșnic viu. Verdele este culoarea tinereții, a speranței, culoarea naturii, promițătoare de belșug. Luminițele pomului reprezintă stelele care sclipesc pe cer și dau speranța salvării sufletelor noastre, a vieții și luminii infinite. Acele bradului arată spre cer, simbolizînd gîndurile omului care se îndreaptă mereu spre Dumnezeu. Prin forma sa triunghiulară, bradul simbolizează Sfînta Treime, iar podoabele cu care acesta este împodobit, reprezintă belșugul și bucuria. Bradul împodobit se asociază cu tinerețea fără bătrînețe și viața fără de moarte.

Expoziția va fi deschisă pînă la 31 ianuarie.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

muzeu , expoziție , jucării

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
61 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Hănăsenii Noi, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 61 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.