29 july 2019, 12:45 views 3067
Mina de piatră din Chișinău a intrat la apă. Riscurile de surpare a străzilor (Video)
29 july 2019, 12:45 views 3067

Mina de piatră din Chișinău a intrat la apă. Riscurile de surpare a străzilor (Video)

Timp de mai bine de o lună și jumătate Mina de piatră din Chișinău a fost deconectată de la energia electrică din cauza datoriilor.

Apa care s-a acumulat nu a putut fi pompată, supunîndu-i la situații riscante nu doar pe angajații instituției ci și pe mai mulți locuitori ai unor străzi din sectorul Rîșcani al capitalei.

Jurnaliștii Agora au discutat cu directorul minei și au aflat cît de gravă este, de fapt, situația, cum poate fi remediată și în ce condiții muncesc oamenii.

„Apa esențial s-a ridicat în regiunea galeriei de transport, locul principal unde se află una dintre stațiile de pompare și în regiunea punctului de distribuire a curentului", explică directorul minei, Sergiu Lungu.

În lipsa posibilităților de pompare, în unele zone ale minei apa atinge înălțimi îngrijorătoare.

„Aici înălțimea apei ajunge la un metru. Nu este cea mai adîncă zonă. sînt zone în care apa ajunge la înălțimea de 7,5 metri", spune Lungu.

Mina din Chișinău are aproximativ 25 de angajați. În fiecare zi pentru a ajunge la locul de muncă, oamenii sînt nevoiți să parcurgă 2 km prin apă.

Sergiu Lungu spune că mărirea volumului de apă în excavații a dus la pierderea stațiilor de pompare.

„Dacă nu vom pompa apa încontinuu, avem riscul să pierdem controlul total asupra minei, lucru care va influența negativ zonele care sînt în proces de distrugere".

În mina Chișinău sînt cîteva zone care sînt în proces de distrugere. Aceste zone sînt inundate în proporție de 40%-50%.

„Pentru ziua de astăzi rezerva de stabilitate încă mai este, dar dinamica distrugerii persistă", explică Lungu.

Mina Chișinău a primit de la Primăria Chișinău 700 de mii de lei pentru remedierea situației. Sergiu Lungu spune că acești bani vor asigura revenirea la procesul de evacuare a apei, respectiv la procurarea unor pompe și materiale pentru reînoirea pompelor la stația de pompare și menținerea procesului de evacuare a apei pînă la sfîrșit de an.

Din mina Chişinău se extrage gips, ciment, argilă, pietriș, nisip, dar şi piatră naturală.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Mină

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2204 locuitori

Bălăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălăneşti și Găureni. Satul Bălăneşti este situat la o distanță de 15 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ungheni, la 18 km de oraşul Nisporeni şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2204 de oameni. Satul Bălănești a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.