10 april 2016, 17:15 views 7299
A fost vernisată o expoziție cu lucrările deținuților (Foto)
10 april 2016, 17:15 views 7299

A fost vernisată o expoziție cu lucrările deținuților (Foto)

În premieră la Chișinău a fost organizată o expoziție cu creații artistice ale deținuților din 17 penitenciare din Republica Moldova. Inaugurarea evenimentului a avut loc în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și este intitulată „Libertatea creației – de la Lipcani la Cahul".

Expoziția cuprinde lucrări de pictură, pirogravură și floristică, realizate în diferite tehnici – ulei, grafică, acurelă, guaș, cafea.

La vernisarea expoziției au participat viceministrul Culturii, Gheorghe Postică; viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu; directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Aureliu Suhan; directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie, Petru Vicol și reprezentanți ai misiunilor diplomatice în Republica Moldova.

„Aceste picturi au fost realizate de persoane care din anumite motive au fost privați de libertate, în schim acești au timp și libertate de a crea. Acest proiect social este foarte important pentru cei care au pictat aceste tablouri, pentru că este important ca după ispășirea pedepsei, aceste persoane să se poată integra în societate", a menționat în deschiderea evenimentului Petru Vicol.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică a menționat că anume cultura este cea care ne poate salva și educa într-o anumită măsură, iar efortul depus de deținuți pentru realizarea acestor.

Expoziția va putea fi vizitată pînă la 11 octombrie în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Evenimentul este organizat în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la inițiativa jurnalistului și artistului plastic Vasile Botnaru. Concomitent, jurnalistul Vasile Butnaru și-a prezentat mai multe picturi de autor, realizate în vin și cafea.

Source: diez.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1521
Populația:
1331 locuitori

Pereni este un sat din cadrul comunei Paşcani, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1331 de oameni. Satul Pereni a fost menționat documentar în anul 1521.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.