04 august 2016, 15:00 views 6016
Proiectul liberalilor cu privire la statutul municipiului Chișinău, votat în prima lectură
04 august 2016, 15:00 views 6016

Proiectul liberalilor cu privire la statutul municipiului Chișinău, votat în prima lectură

Parlamentul votat proiectul liberalilor cu privire la statutul municipiului Chișinău în prima lectură. Pentru inițiativă au votat toți deputații din majoritatea parlamentară după ce dezbaterile s-au întins pe durata a mai bine de două ore.

De menționat că proiectul de lege a fost criticat de nenumărate ori de către opoziție, menționând că se dorește ca CMC-ul să ajungă sub „papucul" primarului.

„Cu toții înțelegem adevărata miză a acestui document. Se vede clar intenția de a pune sub călcâiul primarului Chirtoacă. Adevărata miză este limitarea posibilităților CMC. Primarul doar va informa CMC despre numirea noilor șefi. Este o lege abuzivă. Dacă va fi votată, noi o vom ataca la Curtea Constituțională. Potrivit CNA, Primaria este cea mai coruptă instituție din Moldova, dar dvs propuneți să dăm și mai multe prerogative. încălcați dreptul cetățenilor și dați mai multe drepturi primarului", a declarat Vlad Bătrâncea.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu fiind și unul din autorii proiectului a declarat că sunt deschiși pentru a efectua modificări în a două lectură.

Nemulțumirea și-a spus-o și Eugen Carpov, vicepreședintele PPEM. Potrivit acestuia, „proiectul PPEM, înregistrat în iunie 2015 a fost ignorat în pofida unui suport din partea unor fracțiuni. În schimb, proiectul PL, a fost promovat în grabă. În interior majorității este un târg. Acum liberalii au prins momentul și au pus piciorul în prag", a declarat deputatul Eugen Carpov într-o luare de cuvânt în urma dezbaterilor proiectului.

Realitatea.md amintește că proiectul de lege privind statutul municipiului Chișinău, înregistrat în Parlament la data de 4 martie, a devenit subiect de dispută între consilieri și conducerea de vârf a Primăriei. Potrivit PPEM și PSRM, proiectul de lege elaborat de PL îi va oferi primarului împuterniciri nelimitate. Potrivit celor două formațiuni, lega este anticonstituțională și cer ca aceasta să fie retrasă din Legislativ.

Source: www.realitatea.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
397 locuitori

Dişcova este un sat din cadrul comunei Puţintei, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1002 oameni. Satul Dișcova a fost menționat documentar în anul 1582.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.