18 march 2016, 15:44 views 6610
Consilierii municipali ai Chișinăului vor fi supravegheați electronic
18 march 2016, 15:44 views 6610

Consilierii municipali ai Chișinăului vor fi supravegheați electronic

Victor Lutenco, reprezentantul fracțiunii Partidului Popular European (PPEM), a propus la ședința din 17 martie să se instaleze la Consiliul municipal Chișinău un sistem electronic de vot și identificare a aleșilor poporului.

Proiectul deciziei prevede implementarea sistemului electronic de vot în timpul ședințelor CMC și monitorizarea deplasării consilierilor municipali în cazul, cînd ei în lipsa unor motive satisfăcătoare, nu-și onorează datoria civică față de alegătorii lor, transmite NOI.md.

Deputatul din PPEM Lutenco a explicat necesitatea implementării votului electronic prin faptul că el va spori transparența activității Consiliului municipal și va permite de a exclude conflictul de interese și votul în grup.

„În toată lumea civilizată acest sistem funcționează bine. La București, Kiev, în mai multe capitale din Vest și Est este implementat votul electronic. El este necesar, ca fiecare chișinăuian să poată cunoaște consilierii, pe care i-ar vota, și să fie la curent, care inițiative acesta le susține sau nu. După aprobarea acestui proiect de decizie, nici un consilier nu va putea să se eschiveze de responsabilitate pentru fiecare vot", - a menționat Lutenco.

Inițiativa prevede de asemenea monitorizarea aleșilor poporului. Ce-i drept, autorul documentului n-a precizat mecanismul, după care se va efectua supravegherea. „Consilierii vor trebui să dea socoteală pentru fiecare acțiune. Dacă cineva, referindu-se la delegații peste hotare, va lipsi de la ședințe, iar după verificare această informație nu va fi confirmată, consilierul va fi sancționat disciplinar", - a comunicat membrul PPEM în CMC.

Consilierii municipali au susținut acest proiect de decizie. În cadrul votării pe vechi (cu ridicarea mîinilor) pentru acesta s-au pronunțat 26 de aleși ai poporului.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
482 locuitori

Novocotovsc este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Sloibozia și la 106 km de Chișinău. Populaţia satului Novocotovsc alcătuia 482 de oameni în anul 2004. Satul Novocotovsc a fost înființat în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.