03 october 2016, 16:55 views 3893
Chişinău: 42 de asistenţi parentali îngrijesc 50 de copii orfani
03 october 2016, 16:55 views 3893

Chişinău: 42 de asistenţi parentali îngrijesc 50 de copii orfani

Să fii mamă înseamnă nu doar să naşti prunci, ci şi să îi iubeşti şi să îi educi. Uneori, micuţii cunosc ce înseamnă dragoste părintească departe de familiile lor biologice. Este cazul copiilor abandonaţi care sunt crescuţi de asistenţi parentali, cei care le ofere căldura maternă de care au nevoie, relatează Mesager.

Marina Pintilie şi-a dorit să devină asistent parental după ce a văzut la televizor un spot social despre acest subiect. De atunci, au trecut patru ani. Pe lângă cei doi copii biologici, ea mai are grijă de o fetiţă. Ea îşi aminteşte că fetiţa i-a spus mamă încă de la prima întâlnire. „Noi având şi trecând toate treptele cu copii noştri nu ne imaginăm că de fapt e atât de diferit cu alţi copii. Dar aceștia sunt afectați: ei nu au văzut un televizor, un mobilier sau credeau că mâncarea o să se termine şi trebuie să consume încontinuu tot ce este", susține Marina Pintilie, asistent parental.

Şi Alexandra a ales să devină mama unui micuţ de doar 8 luni. Femeia spune că a devenit asistent parental pentru că are atât de multă dragoste în ea, încât vrea să o împartă cu cei care nu cunosc ce înseamnă iubire maternă. „Nu a avut nevoie nimeni de el, mama a renunţat la el, la fel ca şi bunica lui. Eu l-am luat în familia mea. În timp de 8 luni de zile el a simţit căldura părintească care nu a avut-o", își amintește Alexandra Mihai, asistent parental.

În municipiul Chişinău sunt 42 de asistenţi parentali profesionişti, care îngrijesc 50 de copii. Totuşi, această cifră este prea mică, spun autorităţile. „Sunt instruiţi asistenţii parentali şi evaluaţi. Evaluarea nu este făcută numai pentru persoana care devine asistent parental, dar pentru toată familia care este la domiciliul asistentului parental profesionist. Un asistent parental profesionist poate să ia de la 1 până la 3 copii, cu excepţia când sunt fraţi. Dacă sunt 4 fraţi atunci nu avem dreptul să-i despărţim", explică Olga Zaharia, manager Serviciu asistență parentală.

Din anul 2000 până în prezent, în capitală au fost educaţi şi îngrijiţi în familii de asistenţă parentală 170 de copii.

Source: trm.md

Keywords:

parinti , copii , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1800
Populația:
1724 locuitori

Taraclia de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Taraclia de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1724 de oameni. Satul Taraclia de Salcie a fost menționat documentar în anul 1800.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.