14 january 2016, 15:32 views 11385
Rezultatele lucrărilor de restaurare a clădirilor din Chișinău (Foto)
14 january 2016, 15:32 views 11385

Rezultatele lucrărilor de restaurare a clădirilor din Chișinău (Foto)

Situația actuală a patrimoniului arhitectural al Republicii Moldova este precară. Anual dispar câteva monumente arhitecturale de importanță considerabilă, din cauza degradării patrimoniului sau din cauza intervențiilor ce au prejudiciat autenticitatea și integritatea acestor edificii.

"La moment din cele 810 imobile cu statut separat de protecție, 80% sunt într-o situație avansată de degradare, respectiv ele trebuie reabilitate/restaurate și puse în valoare. În general când vorbim de Centrul Istoric al Chișinăului, cele 186 de cartiere trebuie reabilitate, deoarece în ultimii 20 de ani municipalitatea nu a investit nimic în reconstrucția fațadelor sau în fondul construit cu statut protejat. Avem foarte multe ruine: str Veronica Micle 11, str A. Mateevici 85, 67, str Rabbi Tirlison 8, str Moara Roșie 5, Alexandru cel Bun 47, Mazililor 34, str 31 august 1989 nr 157, etc. Șantiere de restaurare active avem pe mai multe adrese, ele sunt executate din fondurile partenerilor de dezvoltare, finanțare externă sau private, mai puțin din bugetul statului (str Pușkin 11, Columna 98, Bănulescu Bodoni 8, Vlaicu Pârcălab 16, Șciusev 70, 77, Bănulescu Bodoni 17, Kogălniceanu 11, etc.

Rezultate considerăm că vor fi mai multe dacă ar fi o responsabilitate față de acet domeniu, la nivel central și local, dar și la nivel de cetățean. Este nevoie de a crea Fondul municipal de Reabilitare a Centrului Istoric, care ar trebui să pornească mecanismul de finanțare 50/50 (contribuția statului/contribuția privată a proprietarilor, administratorilor de monumente). Cu un buget minim de 50 mln lei anual, timp de cel puțin 10 ani, imaginea Nucleului Istoric al Chișnăului poate fi schimbată." – a declarat AIRM pentru orasulmeu.md.

Deși multe edificii se află în stare de degradare, puteți observa prin centrul vechi al orașului peste 20 de clădiri istorice renovate și valorificate. Iată câteva care au fost restaurate recent sau sunt în plin proces de restaurare:

Sediul fostei Cârmuiri Guberniale a Basarabiei şi a Prezenţei funcţionarilor guvernului de pe strada Mihail Kogălniceanu, 63

Casa individuală de pe strada Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, 8

Clădirea fostei școli profesionale evreiești pentru fete de pe strada Alexandru cel Bun, 111

Casa individuală de pe strada 31 august 1989, 137

Casă cu apartamente de raport de pe strada Columna, 98

Clădirea fostului gimnaziu pentru fete de pe strada 31 august 1989, 115

Rotonda și Scara Cascadelor din parcul ”Valea Morilor”

Conacul urban al lui A.D. Inglezi de pe strada Mihai Eminescu, 52

Casa de raport cu pasaj carosabil de pe strada Mihail Kogălniceanu, 11

Vila urbană și clădirea fostei clinici de hidroterapie a medicului L.Tumarkin de pe strada Pușkin, 11

Casa în care s-a născut și a locuit arhitectul A.Sciusev de pe strada Alexei Sciusev, 77

Complexul de edificii ale Școlii Teologice de pe strada Mihail Kogălniceanu, 67

Sediul AIRM de pe strada Mihail Kogălniceanu, 82


Source: orasulmeu.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.