Show news from...

eye 13065 Views

Patru cazuri noi de rujeolă la Soroca


Pe parcursul lunii decembrie specialiştii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au confirmat patru cazuri noi de rujeolă în raionul Soroca, toate înregistrate la angajații unei fabrici de brînzeturi.

Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că de la începutul acestui an, s-au înregistrat 340 de cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Totodată, pe parcursul lunii octombrie s-au înregistrat nouă cazuri de această maladie.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 august şi pînă în prezent sînt: Ceadîr-Lunga - 164 cazuri, Vulcănești și Soroca - cîte 35, Drochia - 21, Ungheni - 20, Chișinău - 16, Taraclia - 12, Cahul și Cantemir - cîte 10 cazuri, Ocnița - şapte, Nisporeni - patru, Glodeni - trei, Hîncești, Rîșcani și Tiraspol - câte un caz.

De asemenea, pe întreg teritoriul țării se menține Cod galben privind riscul de răspîndire a rujeolei.

În ultimii zece ani, în Republica Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În R. Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

Keywords:

rujeolă , Soroca

Settlements of Moldova and Diaspora

Văratic

Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
2253 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 27 km de orașul Rîșcani și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1613.

Read more