27 july 2015, 12:30 views 10248
Localitățile Moldovei unde vor fi reparate drumurile
Photo: facebook.com
27 july 2015, 12:30 views 10248

Localitățile Moldovei unde vor fi reparate drumurile

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a finalizat etapa pregătiroare pentru demararea Proiectului de reabilitare a drumurilor locale susținut de partenerii externi. Anunțul a fost făcut de ministrul în exercițiu al Transporturilor Vasile Botnari în cadrul vizitei de evaluare în comun cu misiunea Fondului Provocrile Mileniului pe traseul Sărăteni-Soroca, condudă de de vicedirecrorul regional Fatema Sumar.

Lucrările propriu-zise pe drumurile locale pot demara după ce vor fi respectate procedurile legate de semnarea Acordului de finanțare între Guvernul desemnat și Banca Mondială.

În cadrul proiectului, în următorii 5 ani urmează să fie reabilitate 1130 km de drumuri locale, accentul fiind pus pe coridoarele regionale, care asigură conectarea satelor la trasee naționale. "Tot mai multe drumuri naționale sunt reabilitate anual în Moldova, iar programul de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca cu suportul Corporației Provocările Mileniului a fost unul de succes, care sper că va avea continuitate. Important este să asigurăm și accesul oamenilor de la sate către aceste rețele de drum naționale. Din acest considerent am inițiat Proiectul pentru drumurile locale, pentru care Banca Mondială va oferi finanțare în valoare de 80 milioane de dolari", a afirmat Vasile Botnari.

Din banii Băncii Mondiale vor fi reparate primele 300 km de drum local. Ulterior, dacă va fi arătată performanță, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții vor veni cu contribuții la proiect, astfel ca în 5 ani să fie reabilitate toate cele 1130 km selectate de exerți.

Coridoarele care vor intra printre primele în reabilitare sunt:

R1 – CorneștiSineștiCornovaOnișcaniRăciula – R21;

M2 – PeresecinaHîrtopul MareIzbișteOhrincea – R23 ;

R1 – BucovățNegreştiCodreanca – M14 – Lupa Recea – R20 – Mălăiești – M2;

R1 – PîrlițaBălăneștiSeliște – R25

Totodată, Vasile Botnari a subliniat că va continua proiectul de reparații a drumurilor din intravilanul localităților, pentru care în acest an din Fondul Rutier au fost alocate 450 mln de lei. Ministrul în exercițiu al Transporturilor a precizat că acumulările la Fondul Rutier corespund celor planificate pentru această perioadă, fiind deja de peste 700 mln de lei și a încurajat primarii să avanseze cu contractarea lucrărilor, astfel ca investițiile planificate să fie valirificate la timp și eficient.

Source: provincial.md

Keywords:

transport , proiect , reparatie , drum

Comments

 (1)
  • #1 ilie Reply Quote selected
    Da sudul Moldovei undei? sau voi faceti ca in Ucraina, In Basarabia Ucraineana na fost reparat nici o bucatica de drum din anii 1990,ei au asteptat 25 de ani sa vie un gruzin Saacasvili sa le repare drumurile. poate si la sudul Moldovei sa gasi un Turc sau eu mai stie cine, sa repare drumurile sudului caci numai nordul si centrul se rapara parca acestea de la sud nu platesc impozite pe drum. sau asteptati sa faca oamenii o revolutie sa va dee citeun piceor in cur celor de la conducere si sa vie vreun Turc la totul dea gata, caci drumul de la Gurgulesti nu la-ti facut prin Cahul, Cantemir, Leova, dar lati facut prin Comrat si cind se vor alatura cei de la Comrat cu Transnistiea o sa dati din buze, o sa va ea dijma ca trceti prin UTA Gagauzia cum cer cei din Transnistia.cind traversam asa zisa Respublica Nistreana. caci Rusii neau cotropit in 1940 si ei nu erau prosti ei construeau toata industriea Moldovei de partea stinga a Nistrului caci isi dadeau seama ca cinva Rominul o sa ceara Moldova Basarabeana inapoi si asa a si fost pe voi cei de la putere nu va spune nimic Istoria. da! eu am uitat ca toti de la putere au cumparat diplomele si nati invatat istoria nici a Moldovei nici a Basarabiei, ce vreti de la Tanase, Curte Constututionala, el nu stie ca Stefan cel Mara a fost Moldovean si ca nici odata el na spus ca e romin, mai ales ca vorbeste in romineste, el spune ca este Moldovean din nemul neamurilor nostri. nu ca membrii curtii constitutionale to-ti au pasapoarte rominesti si fac dreptate in R.Moldova, prosti mai sunt Moldovenii, trebue de fugarit toti tiganii din Moldova care sa bat cu ppumnul in pept ca sunt Romini, da poate si sunt romini numai ca de la cuvintul romi si nici intrun caz de la Romani, cum vor sa iterpreteze ei istoriua.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
113 locuitori

Șmalena este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Șmalena a fost înființat în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.