Show news from...

eye 3959 Views

Festival excepțional la Orhei


Vechiul obicei - şezătoarea a prins viaţă ieri în satul Clişova Nouă, raionul Orhei, unde s-a desfăşurat Festivalului Covorului.

Aproape 40 de meşteri populari din toată ţara au adus cu ei adevărate opere de artă, printre care covoare vechi de sute de ani. Acestea, dar şi bijuteriile expuse au atras privirile tuturor.

La şezătoare au participat persoane de toate vîrstele. În timp ce bărbaţii cântau la tobe, femeile ţeseau şi-i atrăgeau pe vizitatori cu vin şi bucate tradiţionale.

În alt colţ a fost improvizată casa mare.

Olga Pasat a deprins arta ţesutului de la mama sa şi vrea neapărat să o transmită nepoatei sale, care are acum doar doi ani.

Trei bătrâne şi-au amintit de timpurile cînd torceau de dimineaţă şi pînă în seară.

Alţi meşteri s-au lăudat la festival cu lucruri moştenite de la străbunici.

"Este păstrat şi transmis de la străbunica Eva. Este şi semnat. Eva Ilasciuc Constantin. Este ţesut din lână vopsită din culori naturale şi are peste 212 ani".

"E foarte frumos. Sunt pentru prima dată la acest festival măcar că suntem în sate megieşe".

"Am ţinut neapărat să fie toţi meşterii ţesători. Şi să nu fim unicii, să ne însoţească colegii meşteri din alte genuri. Şi e o promovare a artei meşteşugului în general", a spus organizatoarea Festivalului, Ecaterina Popescu.

Evenimentul, care este susţinut de ministerul Culturii, este la cea de-a treia ediţie.

Keywords:

covoare , Festival , Orhei

Settlements of Moldova and Diaspora

Ecaterinovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1130 locuitori

Ecaterinovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ecaterinovca și Coştangalia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Ecaterinovca a fost menționat documentar în anul 1859.

Read more