Go to section: Folk crafts
08 september 2015, 12:14 Folk crafts views 9906
Meşteşugul trimis din tată-n fiu la Cosăuţi, solicitat peste hotare
08 september 2015, 12:14 Folk crafts views 9906

Meşteşugul trimis din tată-n fiu la Cosăuţi, solicitat peste hotare

De mai bine de un secol, meşterii din satul Cosăuţi, raionul Soroca, sculptează ornamente arhitecturale pentru locuitorii tuturor oraşelor şi satelor Moldovei. Această meserie rară, dar extrem de necesară, este transmisă din tată-n fiu. De aici pleacă, inclusiv în străinătate, superbe icoane, capiteluri, ancadramente şi coloane.

Ion Lozan a învăţat să sculpteze de la tatăl său. După ce a devenit meşter, i-a învăţat şi el, la rândul său, pe alţi zeci de tineri. Mulţi dintre ei şi-au deschis ulterior propriile ateliere.

"Pe mulţi i-am învăţat mă gândeam că o să rămână pe lângă mine. Nu, s-au dus îndată. Au capătat practică şi acum toţi au afacerile lor. Îşi fac o bucată de pâine. În Italia şi-a deschis firmă, în Spania, la restaurarea monumentelor", spune meşterul Ion Lozan.

Meşterul spune că, în ultima vreme, are tot mai multe comenzi de peste hotare.

"Am acum comadă la Drochia, la mănăstirea Basaraba din România. E o plăcere pentru mine. Ei au văzut că suntem specialişti. Noi suntem şi mai ieftini. Din Franţa au venit, ei mai puţin au luat, dar le-am făcut din piatră delicată", a mărturisit meşterul.

De-a lungul anilor, atelierele din Cosăuţi s-au modernizat.

"Lucrăm cu nişte instrumente arhaice. Şi am furat nişte idei din Italia, Portugalia, Spania, le-am fotografiat. Am zis: Op! asta e ce-mi trebuie mie, am modificat după construcţiile noastre şi cât de cât s-a uşurat munca omului", povesteşte Vitalie Lozan.

Orice bucată de piatră care ajunge pe mâna meşterilor din Cosăuţi se tranformă, după ore întregi de muncă migăloasă, în operă de artă.

"Când e piatra uscată o udăm şi mai uşor se lucrează. Am fost la Moscova, dar m-am întors, nu are rost, câţi bani acolo câştig, atâţi şi aici, poate oleacă e mai puţin, dar sunt acasă lângă familie", a mărturisit meşterul Sergiu Rotari.

În satul Cosăuţi, raionul Soroca, sunt peste 50 de meşteri care cioplesc în piatră.

Source: www.publika.md

Keywords:

meșter , moldovenii , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1064 locuitori

Hruşova este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Chetroasa, Ciopleni şi Hruşova. Satul Hruşova este situat la o distanţă de 24 km de oraşul Criuleni şi la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Hruşova constituie 1064 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hruşova datează din 5 mai 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.