Show news from...
Go to section: Fine art

eye 9271 Views

Artistul plastic Olga Orlova a vernisat o expoziție personală (Foto)


O expoziţie personală de pictură și grafică a artistului plastic Olga Orlova, la 85 de ani de la naştere, a fost vernisată astăzi la Centrul Expozițional "Constantin Brîncuși" din capitală.

Expoziţia cuprinde 67 de lucrări – portrete, peisaje, naturi statice – realizate de autoare de-a lungul anilor.

Olga Orlova a afirmat că întotdeauna i-a plăcut să picteze casele ţărăneşti şi vestimentaţia ţărănească şi că este îndrăgostită de frumuseţea stilului rustic.

La rândul său, criticul de artă Constantin Spînu a afirmat că Olga Orlova este un portretist remarcabil, în operele căreia chipurile umane ale anilor '60-70 sînt redate printr-o abordare monumentală, frumusețe estetică și o profundă încărcătură psihologică a modelului.

În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a subliniat că protagonista manifestării face parte din generația de aur a artiștilor plastici din anii '60-70. "Olga Orlova a purtat faima Republicii Moldova departe de hotarele acesteia. Este o pictoriță bine cunoscută în întreg spațiul ex-sovietic. A participat la numeroase expoziții internaționale și a fost distinsă cu mai multe premii. Ea ne poate servi drept un model de artist plastic, cadru didactic și de om de mare omenie", a accentuat Dumitru Bolboceanu.

Olga Orlova s-a născut pe 19 august 1932 în oraşul Bender. În 1951 a absolvit Şcoala de pictură „I. Repin" din Chişinău. Prima expoziţie a avut-o în 1953 la Chişinău. În 1960 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. De-a lungul anilor, a participat la peste 100 de expoziţii de grup din ţară şi de peste hotare şi a avut mai multe expoziţii personale. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din R. Moldova, Federația Rusă, Franța, Israel, Polonia și SUA.

Expoziția va fi deschisă pînă la 24 iunie.

Keywords:

expoziție , pictura

Settlements of Moldova and Diaspora

Paşcani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1703
Populația:
1060 locuitori

Paşcani este un sat din cadrul comunei Manta, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1060 de oameni. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1703.

Read more