Go to section: Fine art
04 january 2014, 15:50 Fine art views 10616
Un pictor moldovean va picta în piaţa „Du Tertre” din Paris
Photo: trm.md
04 january 2014, 15:50 Fine art views 10616

Un pictor moldovean va picta în piaţa „Du Tertre” din Paris

Pictorul moldovean Petru Băţ a obţinut autorizaţia Primăriei Paris de a picta pe arhicunoscuta piaţă „Du Tertre" din sectorul Montmartre al capitalei franceze, în perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015.

Potrivit neodacii.com, oportunitatea de a ocupa un perimetru în aleea destinată artiștilor plastici a survenit după ce Petru Băț a devenit laureat al unui concurs al pictorilor portretiști, organizat de Primăria Paris, la începutul acestui an.

Activitatea în piață este reglementată și gestionată din anul 1980 de către serviciile din domeniul culturii ale Primăriei Parisului. Aceasta autorizează fiecare artist-expozant și îi impune, totodată, să prezinte doar lucrări originale. Această dispoziție garantează autenticitatea și unicitatea fiecărui tablou.

E de menționat că picturile artistului moldovean Petru Băț sunt cunoscute atît în Franța, cît și în SUA, Anglia, Germania, Moldova, Romînia, unde operele sale sunt păstrate în colecții private.

Printre realizările plasticianului, se numără vernisajul în cunoscuta sală de expoziții „Grand Palais" localizată pe Champs-Élysées. Atunci juriul, în urma unei alegeri riguroase, i-a acordat distincția „Toile d'or de l'an 2011" pentru opera de artă „Pont des Arts".

Petru Băț este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. El a emigrat în Franța în 2002 din cauza persecuțiilor, care au fost exercitate asupra mai multor participanți la manifestațiile anticomuniste.

Source: trm.md

Keywords:

pictor , moldovenii , Franta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
2359 locuitori

Crasnoarmeiscoe este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tălăiești și Crasnoarmeiscoe. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2359 de locuitori. Satul Crasnoarmeiscoe a fost menționat documentar în anul 1490 cu denumirea Tălăiești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.