Go to section: Theatre
14 february 2014, 15:01 Theatre views 12631
Actriţa Dina Cocea a sărbătorit 50 de ani de activitate teatrală
Photo: moldpres.md
14 february 2014, 15:01 Theatre views 12631

Actriţa Dina Cocea a sărbătorit 50 de ani de activitate teatrală

Actriţa Dina Cocea a împlinit 50 de ani de activitate teatrală, relatează MOLDPRES.

Cu această ocazie, la Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" a fost prezentat aseară spectacolul "Actriţele" de Josep Maria Benet i Jornet, în care distinsa artistă a jucat rolul Gheriei Martk.

Imediat după spectacol a avut loc o seară de omagiere a actriţei. Despre activitatea ei au vorbit mai mulţi participanţi - ministrul Culturii Monica Babuc, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu", Petru Hadîrcă, actriţa Eugenia Botnaru ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, actorul şi regizorul Petru Hadîrcă a menţionat că Dina Cocea a creat o galerie de roluri de neuitat. „Şi-a pierdut, dar şi şi-a recăpătat sănătatea în scenă. Dina Cocea este mîndria Teatrului Naţional „M. Eminescu". Ea aduce spectatorul în teatru", a remarcat directorul instituţiei.

La rîndul său, Dina Cocea a declarat pentru agenţie că de-a lungul carieri sale a jucat rolurile celor mai frumoase doamne. „Am fost şi Doamna ţării, mama lui Ştefan cel Mare, în spectacolul "Oltea", montat după piesa lui Andrei Strîmbeanu. Este foarte frumoasă profesia de actor. E ca un trandafir cu ghimpi. Ea îţi aduce mari bucurii, dar şi unele dureri", s-a confesat actriţa.

Dina Cocea s-a născut pe 12 februarie 1944 în satul Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi din Ucraina. În 1964 a absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Musicescu", din Chişinău, clasa profesorului Valeriu Cupcea. Din acelaşi an este actriţă la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Puşkin", astăzi Teatrul Naţional „M. Eminescu".

De-a lungul carierei sale a jucat peste 100 de roluri în teatru şi film. Dina Cocea este Artist al Poporului şi deţinătoare a medaliei „Mihai Eminescu".

Source: moldpres.md

Keywords:

actori , teatru , cultura , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
1009 locuitori

Pojăreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Pojăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1009 oameni. Satul Pojăreni a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.