Go to section: Literature
24 october 2023, 18:00 Literature views 1260
In memoriam - lansarea volumului
24 october 2023, 18:00 Literature views 1260

In memoriam - lansarea volumului "Ultimul Dac. Andrei Vartic"

Cu prilejul aniversării a 75 de ani de la naștere, a avut loc un eveniment comemorativ al regretatului Andrei Vartic, fizician de formație, care s-a afirmat în calitate de scriitor, actor, regizor, cercetător, arheolog și deputat în primul Parlament Democratic al Republicii Moldova. Cu acest prilej, a fost lansat și volumul "Ultimul Dac. Andrei Vartic".

La eveniment au fost prezenți mai mulți oameni de artă, dar și foști deputați din primul Parlament, cei care au fost colegi cu regretatul scriitor, notează Noi.md.

Fiecare a avut numai vorbe bune de spus despre omul și artistul, Andrei Vartic, or, în memoria lor colectivă el a rămas ca o rază de soare, care lumina cu mintea, cu ideile, cu harul, dar și cu sufletul lui locul, în care apărea.

Lidia Kulikovski, coautoare monografie: "Ce înseamnă o bibliografie - este ca o bază de date ce rămîne ca o capsulă de memorie despre omul Andrei Vartic. El avea o mentalitate de cercetaș, care îl ajuta să cerceteze problema și să recunoască contextul acesteia".

Vitalie Rusu, actor: "Andrei a fost primul, care a încercat să facă astfel încît actorii lui să fie mai altfel decît lumea actorilor de atunci".

Părintele Ioan Ciuntu, fost deputat în primul Parlament: "El a fost ca un fulger de la Dumnezeu, care a adus multă lumină și care a împrăștiat energie printre noi".

Ion Iovcev, fost director al liceului "Lucian Blaga", Tiraspol: "Andrei Vartic venea des la noi, la Tiraspol. Cînd intra la noi în școală, acolo se lumina. El era lumină și zîmbet".

„L-am cunoscut pasionat de Cornel Chiriac, de muzica rock. Cînd ne-am reîntîlnit în Parlament am avut o bucurie deosebită”, spune cineastul Mihai Poiată, deputat în primul Parlament.

Nina Vartic-Hasnaș, soția regretatului Andrei Vartic: "Mă bucur că numele lui Andrei a adunat atîtea lume bună aici, el a scris peste 30 de volume și mă bucur că opera lui nu este uitată de cei, care l-au admirat".

Volumul "Andrei Vartic. Ultimul Dac" a fost elaborat în cadrul secției studii și cercetări a Bibliotecii municipale "B.P. Hasdeu".

Andrei Vartic s-a născut pe 21 octombrie 1948 la Dănceni din raionul Ialoveni. S-a stins din viață pe de 3 mai 2009.

Mai multe informații despre personalitățile marcante ale culturii Republicii Moldova pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

Source: noi.md

Keywords:

scriitor , prezentare , carte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
3394 locuitori

Chiştelniţa este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Chiştelniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 35 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3394 de oameni. Satul Chiştelniţa a fost menționat documentar în anul 1698 cu denumirea Hoimănești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.