18 january 2013, 12:15 Health views 5275
18 january 2013, 12:15 Health views 5275

În Moldova s-a mărit numărul de animale bolnave de rabie

Centru Naţional de Sănătate Publica bate alarma. În Moldova se răspîndeşte rabia printre animalele sălbatice şi casnice. În 2012, au fost diagnosticate 209 cazuri de rabie la animale, ceea ce de 3 ori depăşeşte indicii anului precedent.

Potrivit datelor Centrului, aceste date vorbesc despre extinderea masivă a rabiei cu posibile consecinţe tragice pentru populaţie. Rabia la animale a fost depistată în 36 din 44 raioane administrative, inclusiv Transnistria. Cel mai afectat este raionul Ungheni, unde au fost înregistrate 33 de cazuri, în Călăraşi şi Slobozia – cîte 13 cazuri, în Orhei – 12, în Edineţ – 10, în raioanele Drochia şi Sîngerei – cîte 9. În Anenii-Noi, Făleşti şi mun.Chişinău au fost înregistrate cîte 8 cazuri de rabie. Animale bolnave au fost depistate în raioanele Basarabeasca, Donduşeni, Taraclia, Grigoriopol, Floreşti, Străşeni, Kamenka, Nisporeni, Soroca.

Principalii purtători ai rabiei sunt vulpile, care intră în gospodării, infectînd animalele de curte. Rabia, de asemenea, a fost înregistrată la 93 de vite mari cornute, la 44 de cîini, 21 pisici, 12 oi, cîteva cai, porci, capre. În acest mod, are loc răspîndirea activă a maladiei în apropierea surselor de infectare a populaţiei.

În acest context, Centrul Naţional de Sănătate Publică îndeamnă autorităţile să întreprindă măsuri pentru reducerea populaţiei de vulpi, precum şi pentru lupta cu maidanezii, iar oamenii – să evite prinderea animalelor sălbatice şi protejarea animalelor de casă, precum şi să apeleze la timp după ajutor medical.


Sursa: noi.md

Keywords:

sanatate , animale

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.