29 october 2023, 14:30 Health views 24449
29 october 2023, 14:30 Health views 24449

Durata somnului necesar depinde de vîrstă


Foto: membrana.ru 

Somnul continuă să rămînă un domeniu misterios. Durata somnului necesar variază în funcţie de vîrstă, oamenii petrec în general şase ani din viaţă visînd, iar unii visează doar în alb-negru - sunt doar cîteva informaţii despre somn.

Site-ul Fogs.com publică date surprinzătoare despre somn şi militează pentru o durată mai lungă a repausului. Se arată, de exemplu, că durata medie a somnului de care omul are nevoie variază în funcţie de vîrstă. Astfel, un nou-născut care are sub două luni ar trebui să doarmă în medie 12 - 18 ore din 24, iar unui adult i-ar ajunge între şapte şi nouă ore de somn. Site-ul mai aminteşte şi cîteva aspecte negative asociate cu lipsa somnului sau cu un somn nesănătos. Somnul nesănătos are ca urmare somnolenţă, tulburări de memorie şi de concentrare în timpul zilei. Pe termen lung, acesta ar putea avea consecinţe mai grave, printre care boli cardiace sau dublarea riscului de cancer la sîn.

Un alt aspect surprinzător semnalat de site-ul menţionat este că somnul ar slăbi. Cine doarme o oră în plus pe noapte ar slăbi pînă la 3,5 kg într-un an. În absenţa unor rezultate mai elocvente, aceste cifre ar trebui privite cu prudenţă.

Fogs.com mai dezvăluie alte lucruri despre somn şi vise. De exemplu, oamenii au tendinţa să creadă că visează pe toată perioada somnului. Visele durează însă între două şi trei ore pe noapte, ceea ce înseamnă cam şase ani pe timpul vieţii. Există între trei şi şapte vise pe noapte, iar unii visează în alb-negru. Site-ul mai menţionează că aproape jumătate din oameni dorm în poziţie de fetus. 

Keywords:

om , corp , sanatate , somn

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.