05 april 2018, 09:30 Health views 10551
Un medic din Moldova a dat un suflu nou medicinii
05 april 2018, 09:30 Health views 10551

Un medic din Moldova a dat un suflu nou medicinii

Un medic din Moldova a dat un suflu nou medicinîi româneşti. El a efectuat recent primul transplant pulmonar din istoria țării vecine și a dat speranță la zeci de pacienți.

Igor Tudorache, în vîrstă de 44 de ani, a făcut primii pași în medicină la Spitalul Clinic Republican, unde şi-a petrecut practica cînd era student.

Mentorul lui Igor Tudorache, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, spune că discipolul lui şi-a dorit întotdeauna să efectueze transplanturi de organe.

„Îl cunosc bine, fiindcă el a fost coleg cu feciorul meu. Deseori venea la noi acasă. El tot ce face, face cu migală", a spus Anatol Ciubotaru.

După absolvirea studiilor în Moldova, tînărul specialist a urmat rezidenţiatul în România. Mai bine de 15 ani, el lucrează la o clinică universitară din Germania, și chiar a devenit eroul unui film documentar.

„Programul de transplant de plămîni în Germania este unul dintre cele mai avansate din lume. Ei concurează cu două clinici din Statele Unite al Americii şi din Hanovra. Ei fac 130-140 de operaţii anual", a spus directorul Spitalului Clinic Republican.

În România, medicul moldovean a efectuat două transplanturi de plămîni la doi pacienţi.

"Posibilitatea de a mai face transplant de plămîni pentru pacienţii români în străinătate este destul de mică la ora actuală. Fiecare ţară îşi protejează organele, îşi protejează pacienţii de pe lista de aşteptare. Pentru ţara care îşi dezvoltă un program propriu de transplant este o mare realizare", a declarat Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Specialiştii români spun că intervenţia chirurgicală este una dintre cele mai complicate și mai costisitoare. Costă în jur de 80.000 de euro şi durează aproximativ 6 ore.

Source: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.