22 october 2014, 09:59 Kaleidoscope views 22443
22 october 2014, 09:59 Kaleidoscope views 22443

Craniul de la Dmanisi pune la îndoială teoria evoluției

Foto: topnews.ru

Oamenii de ştiinţă au descoperit un craniu vechi de 1,8 milioane de ani care indică faptul că strămoşii omului aparţineau unei singure specii. Descoperirea recentă alimentează dezbaterile din rîndul paleontologilor despre istoria evoluţiei umane, relatează AFP.

În acelaşi sit, de la Dmanisi din Georgia, oamenii de ştiinţă au descoperit alte patru cranii de hominizi, precum şi diverse fosile de animale şi plante fosilizate, dar şi cîteva instrumente din piatră.

Faptul că cele cinci cranii au fost descoperite în aceeaşi zonă le-a permis oamenilor de ştiinţă să compare trăsăturile fizice ale mai multor strămoşi ai omului modern.

Rămăşiţele umane din Dmanisi au fost comparate între ele şi cu cele ale altor fosile de hominizi găsite în Africa, datînd din urmă cu 2,4 milioane de ani, şi cu altele descoperite în Asia şi în Europa, cu vechimi cuprinse între 1,2 milioane de ani şi 1,8 milioane de ani.

"Variaţiile morfologice dintre specimenele de la Dmanisi nu le depăşesc pe cele detectate la populaţiile moderne din specia noastră sau în rîndul cimpanzeilor", a subliniat profesorul Zollikofer.

"Întrucît am constatat că există un tip şi o gamă de variaţii asemănătoare în cazul fosilelor de hominizi africani, ar fi rezonabil să credem că a existat doar o singură specie în acele perioade în Africa", a continuat el. "Şi, pentru că hominizii din Dmanisi seamănă mult cu cei din Africa şi mai ales cu primii care s-au desprins din australopitec - celebra Lucy -, putem să spunem că aparţin cu toţii unei singure specii", a precizat acelaşi profesor.

Aceste concluzii contrazic alte studii recente. Paleobiologul Bernard Wood, profesor la Universitatea George Washington, s-a declarat "sceptic" în legătură cu concluziile formulate după analiza craniilor de la Dmanisi. În opinia sa, acest craniu "ar putea fi de fapt cel al unei noi specii de hominizi".

Source: www.antena3.ro

Keywords:

evolutie , om , stiinta

Comments

 (1)
  • #1 Alex Reply Quote selected
    Все эти гипотезы о происхождении жизни есть только гипетезы. В частности и сам Дарвин не особо зациливался на той теории, что ему приписывалась. Да, он  сделал очень пправильное наблюдение, что в природе внутри видов происходит изменчивость. Но нигде нет и быть ни может трансформация одного вида в другой. Конкретные исследования очень полезны для археологов, но они только подтверждают известные посылы, о которых я написал ранее.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1673
Populația:
10465 locuitori

Glodeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Glodeni. Amplasat în nord-vestul republicii, în lunca Prutului, oraşul Glodeni este situat la o distanţă de 168 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 10465 de locuitori. Prima menţiune documentară a satului Glodeni dateză din anul 1673.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.