08 february 2013, 12:56 Kaleidoscope views 11093
08 february 2013, 12:56 Kaleidoscope views 11093

Au apărut noi dovezi ale prezenţei apei pe Marte


Foto: agerpres.ro

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a difuzat joi noi fotografii cu un crater de pe Marte unde se observă mai multe urme ale unei prezenţe anterioare a apei pe planeta roşie, transmite EFE.

Imaginile au fost luate în luna ianuarie de sonda europeană 'Mars Express', aflată în funcţiune din 2003, şi arată ceea ce pare să fi fost zone muntoase de pe Marte, o zonă cu cîteva grade la sud de ecuatorul acestei planete.

În fotografii se distinge un crater cu un diametru de 34 de kilometri cu numeroase blocuri de piatră care, potrivit ESA, s-au format prin sedimentarea particulelor dizolvate în apă după o inundaţie.

Alte dovezi ale prezenţei lichidului în această zonă sunt o amprentă mică şi sinuoasă a unui rîu, ca şi numeroasele mişcări de pămînt, lucru ce s-ar fi putut produce datorită prezenţei apei care ar fi slăbit pereţii craterului.

Cu toate acestea, nu doar apa ar fi intervenit în topografia acestei regiuni, ci şi erupţiile vulcanice, după cum o demonstrează cenuşa descoperită în partea stîngă a craterului.

 

Sursa: AGERPRES

Keywords:

Planete , apa , fotografie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
3427 locuitori

Gura Bîcului este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Este amplasat la o distanță de 35 km de orașul Anenii Noi și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3427 de oameni. Prima atestare documentară a satului (cu numele Davidova) datează din anul 1554.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.