30 july 2014, 14:40 Kaleidoscope views 14133
30 july 2014, 14:40 Kaleidoscope views 14133

Oamenii de ştiinţă au determinat culoarea morții (FOTO)


Foto: topnews.ru

Oamenii de ştiinţă britanici au reuşit să arate că moartea este o lumină albastră fluorescentă, potrivit Daily Mail.

Acesta se extinde de la o celulă la alta pînă cînd organismul este mort.

Descoperirea a fost făcută de către cercetătorii din cadrul Consiliului de Cercetare pentru Biotehnologie şi Ştiinţe Biologice.

Aceştia au analizat cum această luminiscenţă se extinde de la o celulă la alta pînă cînd întreg organismul este mort.

Fenomenul a fost observat la un vierme, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că descoperirea s-ar putea dovedi utilă în încercarea de a înţelege mai bine moartea în cazul oamenilor şi, în cele din urmă, să crească speranţa de viaţă.

Cînd celulele încep să moară, ele declanşează o reacţie în lanţ care duce la descompunerea componentelor celulare şi la o acumulare de resturi moleculare.

Aceste mecanisme moleculare sunt destul de bine înţelese la nivel celular dar nu se ştiu foarte multe lucruri despre cum se împrăştie moartea prin organism la sfîrşitul vieţii.

La viermi, răspîndirea morţii poate fi observată, sub microscop, ca un val fluorescent albastru care circulă prin vierme. Această luminiscenţă este cauzată de necroză şi răspîndirea ei în organism depinde semnalizarea celulară mediată de calciu.

Profesorul David Gems de la Colegiul din Londra susţine că a fost identificaă „calea chimică a autodistrugerii care propagă moartea celulară la viermi“. „Am descoperit că atunci cînd blocăm acest traseu, putem întîrzia moartea provocată de infecţie, dar nu putem opri moartea provocată de bătrîneţe“, a mai zis el.

Şi, cum mecanismele celulare sunt similare cu cele găsite la mamifere, viermele ar putea servi drept un model bun pentru înţelegerea morţii celulare la oameni.

Se crede că fluorescenţa este provocată de o moleculă numită acid anthranilic.

Sursa: topnews.ru

Keywords:

descoperire , moarte , stiinta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1848
Populația:
1335 locuitori

Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.