21 june 2013, 10:52 Kaleidoscope views 24371
21 june 2013, 10:52 Kaleidoscope views 24371

Se apropie un cutremur mare?


Foto: realitatea.net

Oamenii de ştiinţă turci şi germani au identificat o zonă seismică extrem de periculoasă situată la mai puţin de 20 de kilometri de centrul istoric al oraşului Istanbul.

Acest segment al faliei Anatoliei de Nord, situat sub Marea Marmara, la mică distanţă de oraşul în care trăiesc 15 milioane de persoane, a fost îngrijorător de tăcut în ultimii ani. Cercetătorii se tem că acest lucru ar putea sugera o acumulare a tensiunii.

„Blocul pe care l-am identificat ajunge la 10 kilometri adîncime în zona faliei şi nu a dat dovadă de vreo activitate seismică de cînd am început să efectuăm măsurători acum mai bine de patru ani”, a explicat Marco Bohnhoff, profesor în cadrul German Research Centre for Geosciences (GFZ) din Potsdam, în apropiere de Berlin.

„Acest lucru ar putea sugera că mult-aşteptatul seism din Marmara ar putea origina din această zonă”, a mai spus profesorul.

Falia Anatoliei de Nord, ce a fost creată în urma coliziunii dintre Placa Anatoliană cu cea Eurasiatică, se întinde de-a lungul a 1.500 de kilometri în nordul Turciei.

În partea de vest a faliei s-a înregistrat un cutremur în 1912, la Ganos, în apropiere de Marea Egee. În partea de est, o „serie-domino” de cutremure a avut loc în 1939, 1942, 1951, 1967 şi 1999, aceste seisme mutînd porţiunea de stres spre vest, aducînd-o mai aproape de Istanbul.

Cutremurul din 18 august 1999 a distrus numeroase clădiri în Izmit şi a provocat zeci de mii de decese 

Cercetătorii spun că o porţiune situată sub Marea Marmara, aflată între cele două porţiuni în care stresul a fost eliberat de cutremure, nu a mai „beneficiat” de un seism care să elibereze tensiunea din 1766. Acesta este motivul pentru care specialiştii sînt îngrijoraţi.

Pentru a înţelege mai bine această porţiune, cercetătorii de la GFZ şi de la Observatorul Kandilli din Istanbul au montat o serie de senzori seismici în partea de est a Mării Marmara.

Specialiştii calculează că falia Anatoliană se deplasează, în mod normal, cu 25-30 de milimetri spre vest în fiecare an. Această mişcare naturală este blocată însă de o porţiune mică, de aproximativ 30 de kilometri, situată sub un lanţ de nouă mici insule cunoscute sub numele de Insulele Prinţului (Prens Adaları), cea mai mare fiind Büyükada, o destinaţie turistică foarte populară situată în apropiere de Istanbul.

 

Sursa: realitatea.net

Keywords:

pericol , cutremur , avertizare , Turcia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
3371 locuitori

Mihailovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Mihailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3371 de oameni. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1820.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.