28 april 2015, 11:54 Kaleidoscope views 13954
28 april 2015, 11:54 Kaleidoscope views 13954

Cum se pot angaja la muncă tinerii absolvenți: 3 modalități eficiente


Foto: goldistina.ru

În primăvară absolvenții instituțiilor superiore de învățămînt se pregătesc de zor de susținerea tezelor și ...  Și gata! Pentru că nimeni nu vrea să angajeze un expert chiar și cu cea mai bună diplomă, dar fără experiență – însă experiența se poate obține numai prin muncă. Și ce se poate face – nu este clar.

Cu această problemă se confruntă nu numai absolvenții din R.Moldova, dar și din multe alte țări. Deosebit de acut ea se manifestă în Grecia și Spania, dar există și în Franța, Germania, Statele Unite ale Americii. Rata șomajului în rîndul tinerilor este pretutindeni mai mare decît rata șomajului în rîndul populației adulte.

Cum stau lucrurile la moment?

- Studenții nu pot lucra cu normă întreagă, iar nu toți angajatorii au nevoie de un lucrător pentru o jumătate de zi.

- Ultima vreme piața forței de muncă este suprasaturată cu avocați și economiști și cei care au dobîndit recent o specialitate în unul dintre aceste domenii (iar ele rămîn cele mai populare), să găsești un loc de muncă nu este ușor.

- În orașele mici nu ajung locuri de muncă pentru profesioniști cu experiență, iar pentru tineri – cu atît mai mult.

Ce să facă tinerii? Cum să se angajeze?

1. Încercați încă în perioada studiilor să faceți un stagiu sau să intrați asistent într-o companie mare. Acest lucru va oferi experiența necesară pentru o viitoare angajare.

2. Este foarte ușor să vă angajați în sfera vînzărilor și serviciilor. De regulă, este nevoie doar de dorința de a lucra, iar ceea ce este necesar veți  învăța pe loc.

3. Multe companii angajează colaboratori începători "pentru viitor".  Tinerii specialiști vor avea nevoie de ceva timp  pentru a acumula experiență, iar apoi vor trece la o activitate mai serioasă. Astfel, companiile pregătesc cadre – oameni care înțeleg specificul activității acestei companii și au abilitățile necesare. Dar la început salariile tinerilor specialiști pot fi destul de mici – ceea ce, de regulă, îi descurajează să accepte astfel de locuri de muncă. Cu toate acestea, este mai bine să accepte locul de muncă prost plătit, dar cu perspectivă, decît să nu lucreze deloc. Doar cunoștințele dobîndite la universitate, dacă nu se aplică treptat se uită.

 

Sursa: sobesednik.ru

Keywords:

sfat , studenţi , munca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1420
Populația:
1313 locuitori

Orașul Bucovăţ este o localitate din raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 35 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia orașului constituia 1313 locuitori. A fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.