05 april 2013, 10:33 Kaleidoscope views 15003
05 april 2013, 10:33 Kaleidoscope views 15003

Povestea aprinderii miraculoase a Sfintei Lumini în Sîmbăta cea Mare a Sfintelor Paşti la Ierusalim

„Deodată o adiere lină se simte deasupra pietrei Sfîntului Mormînt. Adierea dispare şi pe Piatră începe să apară stropi. Se formează o rouă de lumină albă-albăstruie care nu arde deşi este o lumină de foc. Patriarhul Ierusalimului, adună cu mîinile lumina şi o aşază în vasul de aur. Această lumina nu arde atunci. Luînd două buchete de lumînări, le aprinde din roua de lumină şi strigă:Veniţi de primiţi Lumina!”. Este descrierea momentului „apariţiei” miraculoase a Sfintei Lumini de Paşti la Ierusalim.

În Sîmbăta cea Mare a Sfintelor Paști, una dintre cele mai mari minuni la care asistă creştin-ortodocşii din întreaga lume este aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini în Sfîntul Mormînt al Domnului nostru Iisus Hristos de la Ierusalim. Este vorba despre lumina sfîntă care mărturiseşte locul Invierii lui Iisus. Acest lucru se petrece de 2.000 de ani. Sfînta Lumina pogoară pe pămînt în fiecare an în chip miraculos. Pe tot parcursul săptămînii Sfintelor Patimi se fac rugăciuni după rînduiala creştin ortodoxă. În cetatea unde se află Mormîntul Sfînt, mii de pelerini participă la numeroasele procesiuni ce au loc. Reprezentanţii de la Iaşi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei descriu ce se întîmplă la Ierusalim în Săptămîna patimilor:  „joi se face spălarea picioarelor în amintirea lui Hristos care a spălat picioarele ucenicilor Săi după Cina cea de Taină pe Muntele Sionului - în Foişorul cel de sus - astăzi loc de pelerinaj…Vineri seara, la orele 21:00 se începe slujba prohodului unde într-o minunată procesiune, se ocoleşte Sfîntul Mormînt de trei ori alături de clerul ortodox în fruntea căruia se află Patriarhul Ierusalimului”. Apoi are loc sigilarea Sfîntului Mormînt. „Sîmbăta dis-de-dimineaţă, după Slujba Prohodului, toate luminile şi toate candelele din Sfîntul Mormînt şi din toată Biserica se sting. Se aşază vată curată pe piatra de deasupra Sfîntului Mormînt. Apoi se pecetluieşte uşa Sfîntului Mormînt în faţa clerului şi a întregii mulţimi cu patru peceţi, adică cu două panglici de pînză alba, cu ceară şi peceţi la capete, aşezate astfel ca să formeze litera X…Sîmbătă, la slujba Vecerniei, patriarhul Ierusalimului cu mulţimea mare de episcopi, preoţi, diaconi şi pelerini pornesc în procesiune de la Patriarhia din Ierusalim către Biserica Sfîntului Mormînt… Un diacon ţine un potir de aur foarte preţios şi aşteaptă lîngă uşa Sfîntului Mormînt. Patriarhul se apleacă în genunchi stînd cu capul plecat pe Sfînta Piatră şi face rugăciunea tainică… Deodată o adiere lină se simte deasupra pietrei Sfîntului Mormînt. Adierea dispare şi pe Piatră începe să apară stropi. Se formează o rouă de lumină albă-albăstruie care nu arde deşi este o lumină de foc. Patriarhul Ierusalimului, adună cu mîinile lumina şi o aşează în vasul de aur. Această lumina nu arde atunci. Luînd două buchete de lumînări, le aprinde din roua de lumină şi strigă:Veniţi de primiţi Lumina! Deodată toate clopotele sună iar toata lumea este ca într-un extaz. Patriarhul este apoi ridicat pe mîini de către credincioşi care-l poartă prin toată Biserica pînă la Altar, împărţind Sfînta Lumină cerească mulţimii. Diaconul duce vasul cu Lumina în Sfîntul Altar, care se păstrează pînă la Paştele viitor”, se mai arată în descrierea Mitropoliei.

„Pelerinaje pentru suflet”, o campanie de prezentare a miracolului învierii realizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

În săptămînile premergătoare Paştelui, în acest an, Mitropolia Moldovei prezintă evenimentele ce se petrec la Ierusalim cu prilejul marii sărbători a creştin-ortodocşilor. „Organizăm o campanie ce are ca scop prezentarea miracolului din ziua Învierii. Ea constă în descrierea celor mai frumoase destinaţii de pelerinaj de pe harta creştinătăţii, debutînd cu prezentarea obiectivelor de pelerinaj din Ţara Sfîntă, apoi cu prezentarea Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Ierusalim, urmată de descrierea oazelor de romînism din Ţara Sfîntă. Foarte mulţi oameni ajung în destinaţiile de pelerinaj fără să aibă foarte multe cunoştinţe despre semnificaţia acelor locuri. De aceea noi le venim în ajutor…”, a spus Costel Damian de la Centrului de Pelerinaj „Sfînta Parascheva” din Iaşi.

 

Sursa: jurnalul.ro

Keywords:

religie , minune , Paste , sarbatoare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1883 locuitori

Svetlîi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexeevca și Svetlîi. Localitatea se află la distanța de 30 km de municipiul Comrat și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1883 de oameni. Satul Svetlîi a fost menționat documentar în anul 1913 cu denumirea Denevița Nouă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.