16 march 2013, 12:10 Kaleidoscope views 7376
16 march 2013, 12:10 Kaleidoscope views 7376

A fost găsită vioara sub sunetele căreia s-a scufundat „Titanicul”


Foto: i.dailymail.co.uk

O vioară a orchestrei de pe Titanic, scufundat în 1912, a fost găsită în podul unei case din Marea Britanie, scrie Daily Mail.

Instrumentul muzical aparţinea dirijorului şi violonistului Wallace Hartley, despre care se spune că a cîntat melodia „Nearer my God to thee” alături de orchestră pînă în momentul scufundării Titanic.

Deşi multă vreme s-a crezut că vioara lui Hartley este pierdută în ocean, aceasta a fost descoperită în urmă cu şapte ani în podul casei unui muzician din Marea Britanie, într-o cutie cu numele dirijorului gravat pe ea.

După şapte ani de teste, specialiştii au stabilit că vioara, care prezintă urme clare de deteriorare din cauza umezelii, este autentică şi a aparţinut lui Hartley.

Vioara, pe care Hartley şi-ar fi legat-o de corp în momentul scufundării Titanicului, este cel mai important obiect recuperat de pe vapor şi ar putea fi vîndută la licitaţie pentru mai multe sute de mii de lire sterline, notează sursa. „Cînd am văzut prima dată vioara, nu ne-a venit să credem. Era prea frumos să fie adevărat”, a declarat unul dintre angajaţii casei de licitaţii care va vinde vioara.

Daily Mail scrie că vioara a fost recuperată de pe Titanic la scurt timp după scufundarea acestuia, înmînată logodnicei lui Hartley, apoi donată orchestrei unui ONG de caritate şi intrată în posesia unui muzician din Bridlington. Deoarece nu se putea cînta la vioară, din cauza stării acesteia, ea a fost uitată în pod.

Vioara de pe Titanic va fi expusă în Belfast, acolo unde s-a construit vaporul, apoi va fi expusă în cadrul unui turneu mondial şi ulterior vîndută la licitaţie.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
4210 locuitori

Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul  este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de  230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.